Svijet

RUSKA VOJSKA SLAMA FRONT U DONBASU, ZAUZETE 4 KLJUČNE TAČKE Pao važan logistički čvor, Ukrajinci trpe katastrofu

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ruske vojne snage su zauzele Krasnohorivku, Grigorovku, Galitsinovku i Vodjanoe u Donjeckoj oblasti.

Izvor: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

To je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane Rusije.

"Zbog odlučnih akcija jedinica Južne grupe trupa oslobođeni su naseljeni punktovi Krasnogorovka i Grigorovka. Aktivnim delovanjem jedinica grupe trupa 'Centar' oslobođen je naseljeni punkt Galitsinovka. Zbog usklađenih akcija jedinica grupe trupa 'Istok' oslobođen je naseljeni punkt Vodjanoe Donjecke Narodne Republike", saopštilo je rusko ministarstvo, prenosi agencija TASS.

Krasnohorivka je važan logistički čvor odbrane Oružanih snaga Ukrajine na Donjeckom pravcu.

Pored industrijskih pogona, ovdje se nalaze baze Oružanih snaga Ukrajine za popravku oštećene tehnike. Time je ukrajinska vojska izgubila sposobnost da obnavlja oštećene tenkove, BTR-ove i BMP-ove - piše RIA.

Krasnohorivka, odnosno Krasnogorovka, prije rata je imala oko 15.000 stanovnika, od kojih se većina izjašnjavalo kao Ukrajinci.

Galitsinovka se nalazi pet kilometara istočno od Ukrainska i tri kilometra jugozapadno od Karlovke. Njeno zauzimanje omogućava pristup Ukrainsku sa istoka. Selo su zauzeli djelovi grupacije trupa „Centar“.

Vodjanoe je zauzela istočna grupacija trupa. Detalja o akciji još uvjek nema.

Ruski vojnici aktivno napreduju u Donbasu.

Kako je u intervjuu za televiziju "Rusija 24" saopštio sekretar Saveta bezbjednosti Sergej Šojgu, tokom avgusta i prve nedelje septembra uspeli su da zauzmu skoro hiljadu kvadratnih kilometara teritorije.

Ria prenosi da Ukrajina gubi do dve hiljade ljudi poginulih i ranjenih dnevno.