Svijet

VELIKI UKRAJINSKI NAPAD DRONOVIMA NA RUSIJU! Gađana i Moskva: Poginula žena, prizemljeni svi civilni letovi, prvi snimci

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Andrej Vorobjov, guverner Moskovske oblasti, saopštio je da je u vazdušnom udaru na grad Ramenskoje stradala 46-godišnja žena, a ranjeno još troje civila.

Izvor: Twitter/screenshot/UAWeapons

Ukrajina je tokom protekle noći izvela masovni napad dronovima na više ruskih oblasti, uključujući Brjansku, Moskovsku, Tulsku, Kalušku, Belgorodsku, Kursku, Orjolsku, Voronješku, kao i Krasnodarski kraj.

Kijev indipendent prenosi navode Ministarstva odbrane Rusije da su sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) oborili 144 ukrajinska drona, što bi moglo da znači da je ovo jedan od najvećih napada bespilotnim letJelicama od početka rata.

Navodi se da su iznad Brjanske oblasti oborena 72 drona, što je pojedinačno najveći broj, dok je iznad Moskovske oblasti uništeno 20, a iznad Kurske oblasti 14 bespilotnih letjelica.

Andrej Vorobjov, guverner Moskovske oblasti, saopštio je da je u vazdušnom udaru na grad Ramenskoje stradala 46-godišnja žena, a ranjeno još troje civila.

Taj grad se nalazi na 46 kilometara jugoistočno od Moskve.

Kijev indipendent navodi da se ukrajinske vlasti još nisu oglasile u vezi s ovim napadom.

Navodi se da su noćas pola sata iza ponoći po lokalnom vremenu stanovnici Brjanske oblasti počeli da na društvene mreže postavljaju video snimke eksplozija.

Kasnije tokom noći oglasio se i moskovski gradonačelnik Sergei Sobjanin koji je takođe naveo da je više od desetak dronova oboreno iznad Moskovske oblasti dok su se kretali ka ruskoj prijestonici.

On je saopštio da su hitne službe reagovale na požar koji je zahvatio 11. i 12. sprat stambene zgrade ugradu Ramenskoje.

Ostaci uništenih dronova pronađeni su i u blizini međunarodnog aerodroma Žukovski, na oko 36 kilometara jugoistoćno od Moskve.

Navodi se da je zbog napada više od 30 međunarodnih i domaćih letova odloženo do sedam sati jutros na aerodromu Vnukovo.

Aerodrom Domodedovo u Moskvskoj oblasti je zatvoren u ranim jutarnjim satima.

U Tulskoj oblasti su oborena dva drona, a njihovi ostaci pali su na energetsko postrojenje.

Ruski mediji su prenijeli da nije bilo povrijeđenih, niti prekida u snabdevanju električnom energijom.

Poslednjih mjeseci ukrajinske snage pojačale su napade na mete unutar Rusije, sa ciljem nanošenja štete naftnoj industriji i postrojenjima koje Rusi koriste u vojne svrhe.

 Podsjeća se da su tokom noći 1. septembra desetinedronova napali više ruskih oblasti, a Ministarstvo odbrane Rusije je tvrdilo da je tada oboreno 158 bespilotnih letjelica.