Svijet

TRAMP VODI PRED KLJUČNU TV DEBATU! Izdržao nalet demokrata nakon ulaska Kamale u predsjedničku trku (FOTO, VIDEO)

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Foks njuz ocjenjuje da je Tramp naizgled uspeo da izdrži nalet entuzijazma demokrata koji se pojavio nakon odluke da Haris zameni predsjednik Džoa Bajdena u izbornoj trci, pošto je on prošao veoma loše u prvoj debati sa Trampom, održanoj krajem juna.

Izvor: CNN/screenshot/X/@CalltoActivism/Printscreen

Donald Tramp, bivši američki predsjednik i republikanski kandidat za Belu kuću, vodi u anketama na nacionalnom nivou pred televizijsku debatu koju će sjutra na televiziji ABC imati sa Kamalom Haris, potpredsednicom SAD i kandidatkinjom Demokratske partije.

Foks njuz ocjenjuje da je Tramp naizgled uspeo da izdrži nalet entuzijazma demokrata koji se pojavio nakon odluke da Haris zameni predsednik Džoa Bajdena u izbornoj trci, pošto je on prošao veoma loše u prvoj debati sa Trampom, održanoj krajem juna.

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja koju su u periodu od 3. do 6. septembra obavili Njujork tajms i Sijena koledž Tramp na nivou cele Amerike ima podršku 48 odsto anketiranih glasača, dok iza Haris stoji 47 odsto njih.

Ovi rezultati su u suštini isti kao i oni iz ankete koju su Njujork tajms i Sijena koledž sproveli krajem jula, nakon Bajdenove objave da će povuči kandidaturu i podržati svoju potpredsjednicu.

Tada je Tramp isto imao vođstvo od 48:47 u odnosu na Haris.

Navodi se da najnovije istraživanje stiže nakon nekoliko nedelja povećanog entuzijazma prema Haris i njenom potpredsjedničkom kandidatu Timu Volcu posle povlačenja Bajdena.

Njujork tajms primjećuje da deluje da su Trampove pristalice "nevjerovatno otporne" na iznenadne promene u izbornom krajoliku.

Samo nedelju dana ranije ankete su ukazivale da Haris vodi na nacionalnom nivou između dva i četiri odsto.

Predsjednik u SAD se ne bira na osnovu ukupno najviše osvojenih glasova, već ga biraju elektori koje nakon izbora u 50 država na izjašnjavanje na elektorskom koledžu šalju sve osim dve države, a Trampovi republikanci su tu u prednosti.

Najnovija anketa Njujork tajmsa i Sijena koledža je pokazala da je Haris uspela da privuče podršku određenog dijela američke populacije koja je ključna za demokrate, ali da i dalje nema jako uporište među ženama i latino glasačima koji inače tradicionalno podržavaju njenu stranku.

Britanski list Indipendent navodi da je Džordž Buš Mlađi, nekadašnji republikanski predsednik SAD, odlučio da ne podrži ni jedno od dvoje kandidata na novembarskim izborima.

Iz njegove pres službe je tokom vikenda saopšteno za NBC njuz da on i bivša prva dama Lora Buš neće ni podržati Trampa ili Haris niti javno reći kako će glasati za manje od dva meseca.

Predsednik Buš se još pre mnogo godina povukao iz predsedničke politike - poručeno je iz kabineta Buša Mlađeg.