Svijet

ONO ŠTO RADI LJUDSKOM TIJELU JE JEZIVO Sve o ukrajinskom oružju koje sa neba bljuje vatru na Ruse

Izvor Kurir

Ukrajina je podigla flotu „dronova zmajeva“ koji izbacuju vatru u ratu sa Rusijom, iskoristivši tako municiju koja je ranije korišćena za užasan efekat u oba svjetska rata.

Izvor: Printscreen

Serija video snimaka objavljenih na društvenim mrežama, uključujući i Telegram ukrajinskog ministarstva odbrane u srijedu, pokazuje kako nisko leteće bespilotne letjelice bacaju vatrene bujice – zapravo rastopljeni metal – na pozicije koje drže Rusi u drvoredima.


Usijana mješavina aluminijumskog praha i oksida gvožđa, nazvana termit, gori na temperaturama do 4.000 stepeni Farenhajta (2.200 stepeni Celzijusa). Može brzo da spali drveće i vegetaciju, a dok pada sa drona, termit podsjeća na vatru koja dolazi iz usta mitskog zmaja, po čemu je i dobila nadimak.

Udarni dronovi su naša krila osvete, donose vatru pravo sa neba! - objavljeno je u postu na društvenim mrežama ukrajinske 60. mehanizovane brigade.

Oni postaju stvarna prijetnja neprijatelju, paleći njegove položaje sa preciznošću koju nijedno drugo oružje ne može da postigne - nastavlja se u postu.

Dok naš „Vidar“ radi – Ruskinja nikada neće spavati - dodaje se. Vidar je, inače, nordijski bog osvete.

Stvaranje takve vrste straha je vjerovatno glavni efekat ukrajinskih dronova termita, kaže Nikolas Dramond, analitičar odbrambene industrije specijalizovan za kopneno ratovanje i bivši oficir britanske vojske.

To je veoma gadna stvar. Korišćenje drona za isporuku je prilično inovativno. Ali kada se koristi na taj način, njegov efekat će biti više psihološki nego fizički - rekao je Dramond za CNN.

Razumijem da Ukrajina ima samo ograničen kapacitet da isporuči efekat termita, tako da je ovo niža sposobnost, a ne novo glavno oružje, ali može stvoriti jak osjećaj straha - rekao je on.


Termit može lako da progori skoro sve, uključujući metal, tako da od njega nema zaštite. Otkrio ga je njemački hemičar 1890-ih i prvobitno je korišćen za zavarivanje željezničkih šina.

Ali njegova vojna moć ubrzo je postala očigledna, jer su ga Njemci bacili sa cepelina kao bombe nad Britanijom u Prvom svjetskom ratu, prema navodima Univerziteta Mekgil u Montrealu.

I Njemačka i saveznici su koristili termitne vazdušne bombe u Drugom svjetskom ratu, a takođe su ih koristili da onesposobe zarobljene artiljerijske oruđa, stavljajući termit u zatvarač i topeći oružje zatvoreno iznutra. Prema Action on Armed Violence (AOAV), Ukrajina je ranije koristila termite bačene sa dronova da trajno onesposobi ruske tenkove.

Termit se ispušta „direktno kroz otvore, gdje se intenzivna toplota brzo zapali i uništi sve unutra“, kaže se u izvještaju AOAV.

Ova preciznost, u kombinaciji sa sposobnošću drona da zaobiđe tradicionalnu odbranu, čini termitne bombe veoma efikasnim oruđem u modernom ratovanju - kaže se.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za razoružanje kaže da zapaljivo oružje može izazvati ogromna razaranja i štetu po životnu sredinu.

Vatre koje proizvodi samo oružje ili koje zapaljuje teško je predvidjeti i obuzdati. Zbog toga se zapaljivo oružje često opisuje kao 'područno oružje' zbog njihovog uticaja na široko područje - navodi se na svojoj veb stranici.

Prema međunarodnom pravu, termit nije zabranjen za vojnu borbu, ali je njegova upotreba na civilnim ciljevima zabranjena zbog užasnih efekata koje može imati na ljudsko tijelo.

U izvještaju iz 2022. o zapaljivom oružju, poput termita, Human Rights Vatch ih je nazvao „ozloglašenim zbog onoga što rade ljudima“, uključujući nanošenje opekotina četvrtog ili petog stepena.

Mogu da izazovu oštećenje mišića, ligamenata, tetiva, nerava, krvnih sudova, pa čak i kostiju - rekao je HRV.

Liječenje može trajati mjesecima i zahtijeva svakodnevnu pažnju. Ako žrtve prežive, ostaju im fizički i psihički ožiljci, navodi se.