Svijet

PUTIN BI DA POSTANE BESMRTAN? Naredio naučnicima da povećaju životni vijek Rusa, pominje se 3D štampa organa

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji narednog mjeseca puni 72 godine, početkom 2024. zatražio je uspostavljanje "nacionalnog projekta" čiji je cilj "očuvanje zdravlja".

Izvor: Profimedia

Svega nekoliko mjeseci Tatjana Golikova, potpredsjednica ruske vlade, objavila je pokretanje inicijative pod nazivom "Nove tehnologije za očuvanje zdravlja".

Kijev post prenosi pisanje ruskih medija da je iz Kremlja naučnim institutima naređeno da podnose izvještaje o napretku u borbi protiv starenja ćelija i osteoporoze, kognitivnih i senzornih poremećaja, kao i u jačanju imunog sistema.

Navodi se da je novac uložen u "tehnologiju sprečavanja starenja ćelija, neurotehnologiju i druge inovacije čiji je cilj obezbjeđivanje dugovečnosti".

Pored toga, istraživanje se fokusira i na trodimenzionalnu bioštampu koja bi trebalo da omogući "štampanje" zamjenjivih organa i tkiva.

Ruski list Komersant piše da je zvanična Moskva u poslednje dvije godine u razvoj tehnologije bioštampe i druge povezane tehnologije uložila više od 57 miliona rubalja (633.000 dolara).

Navodi se da je krajnji cilj štampanja potpuno funkcionalnih ljudskih organa još uvijek daleko.

Za sada je medicinsko 3D štampanje ograničeno na "nežive" implante i ortopedske uređaje, dok je proizvodnja tkiva ograničena na jednostavna ćelijska istraživanja.

Međutim, ruske vlasti i dalje polažu velike nade u bioštampu, pa je kompanija "Rosatom" saopštila da će u narednih šest godina biti spremna za štampanje "složenih ljudskih organa".

Nezavisni ruski informativni sajt Meduza prenio je izjavu neimenovanog izvora iz moskovske bolnice da je ova inicijativa "hir sve starijeg Politbiroa".

Ruski državni mediji su objavili da će u okviru projekta biti razvijene nove medicinske tehnologije koje će povećati životni vijek stanovništva i spasiti živote 175.000 ljudi do 2030.

Meduza navodi da bliski Putinov saveznik Mihail Kovalčuk, koji i sam ima 77 godina, požuruje ruske naučnike da što prije nađu način za zaustavljanje procesa starenja.

Ovaj uvaženi član Ruske akademije nauka i prvi čovjek Instituta za nuklearna istraživanja "Kurčatov" navodno nadglede programe genetskih istrraživanja koje finansira država.

Neimenovani izvor iz nacionalnog centra za medicinska istraživanja kazao je da je "veliki šef", pri čemu se pretpostavlja da misli na Putina, dao zadatak Kovalčuku da naredi naučnicima da mu redovno šalju izvještaju o napretku istraživanja, a da zvaničnici "žure da ih primjene na svaki mogući način".