Svijet

ČLANICA NATO RIJEŠILA DA ODGOVORI NA RUSKI NAPAD?! Podignuti borbeni avioni: Stanovnicima stigle poruke upozorenja

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Ruski dron narušio je rumunski vazdušni prostor tokom noćašnjeg napada dronovima na susjednu Ukrajinu, saopštila je članica NATO-a. Bukurešt je pozvao Moskvu da zaustavi eskalaciju.

Izvor: Profimeda

Incident se dogodio dok je Rusija izvodila napade na "civilne ciljeve" preko rijeke Dunav u Ukrajini, saopštilo je rumunsko ministarstvo odbrane. Rumuni su podigli vojne avione F-16, a službe su izdale tekstualna upozorenja stanovnicima dviju istočnih oblasti.

Preliminarni podaci pokazuju kako postoji mogućnost da je jedan dron pao u nenaseljenom području u blizini rumunskog sela Periprava, ali istraga je još u toku. Otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., Rumunija je pronašla fragmente bespilotnih letjelica na svojoj teritoriji u nekoliko navrata, a poslednji put u julu ove godine.

Četvoro mrtvih u noćašnjim napadima

Rumunsko ministarstvo odbrane oštro je osudilo ruske napade na Ukrajinu nazvavši ih "neopravdanim i u ozbiljnoj suprotnosti s normama međunarodnog prava". Mirčea Geoana, zamjenik glavnog sekretara NATO-a i bivši šef rumunske diplomatije, poručio je i da vojni savez osuđuje rusko narušavanje rumunskog vazdušnog prostora.

"Iako nemamo informacija koje bi ukazivale na namjerni napad Rusije na saveznike, ova djela su neodgovorna i potencijalno opasna", napisao je na X-u. U Ukrajini su dva civila poginula, a četiri su zadobila povrede u noćnom ruskom napadu na sjeverni grad Sumi, izvjestila je regionalna vojna uprava. Među ranjenima je dvoje djece, dodala je.

U Harkovskoj oblasti na istoku u noćnom granatiranju ubijene su dvije starije žene, prema lokalnom guverneru Olehu Sinehubovu.