Svijet

Ovo su najbezbjednija mjesta ako dođe do nuklearnog napada: Englezi objavili listu 12 sigurnih područja

Autor Miloš Škrbić

Vladimir Putin nedavno je zaprijetio Zapadu da je Rusija i dalje u stanju borbene pripravnosti i da je potpuno spremna za nuklearni rat. Britanski mediji objavili su listu od 12 zemalja koje bi mogle da budu najbezbjednije u slučaju nuklearnog udara.

Nuklearni sukob
Izvor: YOUTUBE/ALEX GLASER

Nuklearno oružje spremno je za upotrebu, kaže Putin, ako suverenitet Rusije bude ugrožen. Takve prijetnje iznova su postavile pitanje koje su zemlje najbezbjednije u slučaju da zaista novi globalni rat izbije.

12 najbezbjednijih zemalja u slučaju nuklearnog rata

Na prvom mjestu liste, koja je sastavljena abecednim redom, nalazi se celi kontinent, a ne država – Antarktik.

Antarktik.
Izvor: Googel Maps/screenshot

Uključivanje na ovaj spisak samo je po sebi razumljivo: kontinent je bez autohtonog ljudskog stanovništva koji vjerovatno ne bi bio meta razaranja.

Južna Amerika
Izvor: Google maps / printscreen

Sledeća je Argentina, koja bi mogla biti zemlja u kojoj bi veliki broj stanovnika mogao da preživi glad nakon eventualnog katastrofalnog nuklearnog rata. U Argentini je velika količina otpornih usjeva poput pšenice.

Treći na spisku je Butan koji je, nakon pridruživanja Ujedinjenim nacijama, proklamovao svoju neutralnost, što bi zemlji, u kombinaciji s teško prohodnim planinskim lancima moglo dati dozu bezbjednosti.

Čile
Izvor: Google maps / printscreen

Zatim slijedi Čile s najdužom svjetskom obalom koja, poput Argentine, takođe ima veliku količinu različitih usijeva i prirodnih resursa.

Šta su prednosti zemalja koje su bezbjedne

Fidži je peti na spisku – potpuno izolovana ostrvska država u Tihom okeanu u kojoj živi oko milion ljudi. Najbliža susjedna država je Vanuatu, udaljen više od hiljadu kilometara.

Zemlja je bogata mineralima i ribom te bi mogla biti dobar odabir za one koji žele da se izoluju od ostatka svijeta.

Na spisku se nalazi i Grenland koji takođe nije samostalna država, već pripada Danskoj.

Vrlo je izolovan i politički neutralan, a ima i stanovništvo od samo 50 hiljada ljudi.

Island
Izvor: Google maps / printscreen

Sljedeći je Island, koji se redovno nalazi u vrhu bezbjednih zemalja prema Globalnom mirovnom indeksu. Island je izrazito bogat svježom vodom i drugim resursima.

Uz ove male zemlje, osma na spisku ogromna Indonezija, sa svojih 270 miliona stanovnika, koja se tu našla zbog svog neutralnog statusa. Zemlja posljednjih 80-ak godina slijedi nezavisnu spoljnu politiku i tvrdi da je predana stvaranju svjetskog mira.

Deveti je Novi Zeland, koji se takođe nalazi pri vrhu Globalnog mirovnog indeksa.

Planinski teren na teritoriji Novog Zelanda pruža dobro utočište ljudima u slučaju eventualnog napada.

Južna Afrika
Izvor: Google maps / printscreen

Južna Afrika je svoje mjesto na spisku našla jer je dom velikoj količini raznovrsne hrane, a ima i velike količine plodnog tla i svježe vode.

Švajcarska je takođe na spisku zbog svoje poznate politike neutralnosti koja traje više stotina godina.

Posljednja zemlja na na spisku je Tuvalu, ostrvska država takođe smještena u Tihom okeanu. U njoj živi samo 11 hiljada ljudi.