Svijet

Ko je misteriozna Sofija Božić, nastavnica Putinove djece: Predaje njemački, a posao dobila preko sumnjive agencije

Autor Ivana Lazić

Sofija Božić, koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, dio života provela je u Austriji. Putinovoj djeci, prema navodima "Dosijea", predaje njemački jezik.

Izvor: Profimedia/TASS/Sergey Bobylev

Ivan (9) i Vladimir Mlađi (5), sinovi Vladimira Putina koje je navodno dobio sa bivšom olimpijskom šampionkom Alinom Kabajevom, imaju privatne nastavnike za sve predmete koje odaberu njihovi roditelji, pokazalo je istraživanje centra "Dosije". Nastavnici, koji posao dobijaju preko agencije "English Nanny", žive na luksuznom imanju u Valdaju pod strogim pravilima. Među njima je i Sofija Božić, koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, dok je dio života provela u Austriji. Putinovoj djeci, prema navodima "Dosijea", predaje njemački jezik.

Svakodnevnim životom porodice Vladimira Putina upravlja na desetine ljudi: vozači, telohranitelji, nastavnici, kuvari, piloti, treneri, konobari, pomoćnici i mnogi drugi. Izvor "Dosijea" je jedan od njih. On živi u privatnim rezidencijama, često se viđa sa djecom Putina i Kabajeve i pristao je da podijeli svoju priču, pod uslovom da ostane anoniman. Iako se godinama spekuliše o djeci koju Putin navodno ima sa Kabajevom, on je rekao da je samo jedan medij objavio tačne informacije.

Novine koje navodi su "SonntagsZeitung". U maju 2022, publikacija je objavila da Putin i Kabajeva imaju dvoje djece, napominjući da je švajcarski ginekolog ruskog porijekla pomogao olimpijskoj šampionki u trudnoći. Navodno, Kabajeva je 2015. godine u Švajcarskoj rodila starijeg sina Ivana, a 2019. godine u Moskvi se rodio Vladimir Mlađi.

Odnos Putina i Kabajeve, kao i čitav privatni život ruskog predsjednika, jedna je od najstrože čuvanih tajni Rusije. Zvanično, Vladimir Putin se oženio Ljudmilom 1983. godine, a par se razveo skoro 30 godina kasnije.

"Sve moje aktivnosti, sav moj rad je povezan sa publicitetom, sa apsolutnim publicitetom. Nekima se sviđa, nekima ne. Ali postoje ljudi koji su potpuno nekompatibilni sa tim. Ljudmila je jedna od tih osoba", rekao je tada Putin.

Izvor: YouTube/screenshot/SPUTNIK

Par se rijetko pojavljivao zajedno u javnosti, ali su u junu 2013. prisustvovali baletu „Esmeralda“, da bi te iste večeri saopštili da se razvode.

"Naš brak je završen jer se jedva viđamo. Vladimir je potpuno zaokupljen svojim radom. Djeca su nam odrasla. Oni žive svoje živote. Uopšte, pokazalo se da svako od nas ima svoj život", rekla je Ljudmila Putina.

Djeca o kojima je Ljudmila govorila su Marija Voroncova i Katerina Tihonova.

Lider Rusije, međutim, nije uspio da sakrije svoju drugu porodicu. Alina Kabajeva sa sinovima živi u brojnim Putinovim rezidencijama širom Rusije, a najviše vremena provode u vili u Valdaju, pokazalo je istraživanje "Dosijea".

Početkom 2024. godine, Putinova porodica je tražila nastavnika engleskog za dva dječaka od četiri i osam godina. Posao podrazumjeva rad pet dana u nedjelji, ukupno 60 sati. Odgovornosti uključuju predavanje drugih predmeta i njihovo praćenje na putovanjima. Plata je 7.700 eura mjesečno. Agencija preko koje se vrši zapošljavanje precizira da sa ovom porodicom već dugo sarađuje i da je za njih već pronašla nekoliko nastavnika engleskog i njemačkog.

Prednost imaju kandidati sa južnoafričkim pasošem, potencijalni zaposleni mora biti spreman da se podvrgne medicinskim pregledima u prve dvije nedjelje rada, zabranjeno je napuštanje teritorije na kojoj porodica živi - samo su neki od uslova za nastavnike.

S vremena na vrijeme objava nestane sa sajta i onda se ponovo postavlja, jedina promjena je uzrast djece. Porodici su stalno potrebni novi učitelji. Mnoge guvernante su radile za porodicu, a pronalaženje novih kandidata je sve teže, pa se nastavnici engleskog sada regrutuju iz raznih zemalja, uključujući Južnu Afriku.

Bez obzira na to kako kandidat sazna za konkurs, preko poznanika ili agencije, glavna faza selekcije je video intervju sa porodičnim pomoćnikom. Zatim slijedi detaljan ljekarski pregled i dvonedjeljni karantin.

Od 2020. godine, najmanje 10 stranih nastavnika je potpisalo ugovore sa Putinovom porodicom. Formalno, oni su bili angažovani kao prevodioci, ali svaki dobija znatno više novca nego što bi kvalifikovani lingvista mogao da očekuje. Plate počinju od 330.000 rubalja i idu do 1,2 miliona rubalja mjesečno.

Najuspješnija je Sofija Božić, koja je za nešto više od četiri godine zaradila 25,3 miliona rubalja (oko 253.000 eura). Ona je nastavnica njemačkog za Putinovu djecu, navodi izvor „Dosijea” iz službe. Rođena je 1992. godine i državljanka je Bosne i Hercegovine. Sofija je živjela u Austriji, gde je studirala na Univerzitetu u Gracu. U Rusiju se najvjerovatnije preselila 2017. godine.

Prema navodima "Dosijea", Sofija Božić vjerovatno uživa značajno povjerenje Putinove porodice, pošto je radila duže od svojih kolega.

Sa djecom uvijek radi nekoliko nastavnika engleskog i njemačkog. Pored državljana Južne Afrike, koje porodica najradije angažuje od početka rata u Ukrajini, ugovori su potpisani i sa građanima Velike Britanije i Novog Zelanda.

Alina i Putin, navodi "Dosije", pretpostavljaju da će njihova djeca krenuti stopama svoje majke i postati profesionalni sportisti. Skoro svaka rezidencija ima sportski kompleks sa teretanom i bazenom, a ponekad i teren za hokej na ledu. Djecu treniraju lični treneri plivanja i gimnastike. "Dosije“ je kontaktirao Sofiju Božić i trenera djece, ali oni nisu odgovorili na poruke.