Svijet

Medicinska sestra iz pakla! Na svirep način ubila 7 beba, osuđena na 15 doživotnih kazni, a sada hoće na slobodu

Autor Aleksandra Virijević

Zbog ubistva i pokušaja ubistva 14 novorođenčadi, medicinska sestra iz Velike Britanije osuđena je na 15 doživotnih kazni zatvora.

Izvor: Cheshire Police/MEGA / The Mega Agency

Lusi Letbi (34), medicinska sestra iz Velike Britanija trenutno služi 15 doživotnih kazni zatvora zbog ubistva sedam beba i pokušaja ubistva još sedam. Poznata i kao "Anđeo smrti", bivša medicinska sestra nalazi se među najokrutnijim ubicama u Britaniji, a više nikada neće vidjeti svjetlo dana. Ipak, ona i njen tim nikako nisu mogli da se pomire sa ovom odlukom suda, tako da punom parom rade na njenom oslobađanju.

Nakon što nije uspjela da obori presude na Apelacionom sudu u maju, Lusi Letbi je angažovala novi pravni tim u novom pokušaju da se izbori za slobodu. Prema riječima njenog advokata Marka Mekdonalda, oni će podnijeti zahtjev Komisiji za reviziju krivičnih slučajeva, koja će pomoći da se njen slučaj ponovo vrati na Apelacioni sud. Stručnjaci su i ranije dovodili u pitanje njene presude, uključujući statističara Ričarda Gila (72), obrazovanog na Kembridžu.

On je pomogao da se oslobodi druga medicinska sestra, Lucija de Berk, koja je 2003. godine osuđena na doživotni zatvor na sudu u Holandiji nakon što je proglašena krivom za ubistvo sedam pacijenata i pokušaj ubistva još troje. Utvrđeno je da je nepravedno osuđena, te je puštena iz zatvora 2010. godine, nakon što je odslužila šest i po godina kazne.

Govoreći o Lusi Letbi, Gil je istakao da garantuje da je medicinska sestra potpuno nevina. 

"Ako pročita ovaj članak, moja poruka za Lusi je: 'Možda će nam trebati neko vrijeme, ali ćemo te izbaviti iz zatvora'", rekao je Gil za Sun.

Nedavna sugestija da bi Lusi Letbi mogla da bude žrtva ogromne nepravde navodno će biti u središtu novog dokumentarca na Netflixu. Tvrdi se da će dokumentarac prikazati Letbijinu "odbranu i njeno viđenje stvari", što je mučna pomisao za porodice žrtava.

15 doživotnih kazni

Letbi služi 15 doživotnih zatvorskih kazni, što je čini četvrtom ženom u istoriji Velike Britanije - poslije Rouz Vest, Majre Hindli i Džoane Denehi - da joj je rečeno da nikada neće biti puštena iza rešetaka.

Letbi je proglašena krivom za ubistvo sedmoro novorođenčadi - pet dječaka i dvije djevojčice - dok su bili na njenom staranju u odjeljenju bolnice u Česteru 2015. i 2016. godine. Ona se suočila sa ukupno 22 optužbe vezane za navedene smrti, kao i za pokušaj ubistva najmanje još sedam beba. Tokom njenog suđenja, koje je počelo u oktobru 2022. godine, nekoliko kolega svjedočilo je o veoma neobičnom ponašanju bivše medicinske sestre. 

U jednom od pokušaju ubistva Letbi je namjeravala da ubije novorođenče, poznato kao Dijete G, dok je druga sestra bila na pauzi. Jedan od svjedoka doktor Devi Evans, svjedočio je da je beba primila "daleko više mlijeka" nego što je propisano, te da prekomjerno hranjenje nije moglo da bude nesreća, već je predstavljalo "namjeru da se nanese šteta," prema izvještaju BBC-a. Ta beba je preživjela, ali sedam drugih nije.

U drugom slučaju, kada je novorođenče bilo loše Letbi je vikala na koleginicu koja je pokušala da joj pomogne.

"Bila sam šokirana jer vam je u takvim situacijama uvijek potrebna pomoć. Bila sam prilično šokirana, jer je to nešto što se ne očekuje da jedna sestra kaže," svjedočila je Lisa Voker.

Policija pronašla bilješke

Tužilaštvo je predstavilo rukom pisane bilješke pronađene u Letbijinom domu, u kojima sebe opisuje kao "strašnu zlu osobu" i kaže da je "namjerno ubila bebe". Međutim, druge bilješke navodno su tvrdile njenu nevinost. "Nisam učinila ništa loše i nemaju dokaze, pa zašto sam morala da se skrivam", piše u bilješkama.

"Pa, dame i gospodo, to je u osnovi vaš zadatak u ovom slučaju," rekao je tužilac Nik Džonson poroti kada je predstavio dokaze u februaru 2023. "Da li je ona učinila ove strašne stvari je odluka koju ćete morati da donesete kada čujete sve dokaze."

"Nisam imala namjeru da naudim bebama"

U maju 2023. godine, Lusi Letbi svjedočila je u svoju odbranu, rekavši poroti da nikada nije imala namjeru da naudi bebama tokom svog rada u bolnici Grofica od Čestera.

"Uvijek sam davala sve od sebe da se brinem o njima. To je potpuno suprotno od svega što znači biti medicinska sestra. Ja sam tu da njegujem, ne da naudim", rekla je Letbi o bebama o kojima je vodila računa.

Kasnije tog mjeseca, Letbi je na sudu tvrdila da bi smrt beba mogla da bude povezana sa navodnim problemima sa vodovodom u bolnici.

"Imali smo situacije gdje se kanalizacija izlivala iz umivaonika i izlazila na pod u prvoj dječjoj sobi," tvrdila je, takođe navodeći da nemogućnost osoblja da pere ruke može da bude "dodatni faktor".

Međutim, kada je tužilac Nik Džonson u junu 2023. iznio završne argumente, rekao je da je Letbi koristila smrtonosne injekcije vazduha na najmanje 12 svojih navodnih žrtava. Džonson je tvrdio da je ubrizgavanje vazduha bilo "jedan od njenih najčešćih načina ubijanja ili pokušaja ubijanja djece u ovom slučaju".