Svijet

Diplomate EU krijumčarile alkohol i cigarete

Autor Nikolina Damjanić

Grupa diplomata EU vodila je tajnu mrežu koja je krijumčarila cigarete i alkohol iz jedne kancelarije na jugoistoku Azije, piše britanski list "Telegraf".

Izvor: MONDO, J.D.

Agencija "Olaf", koja prati prevare unutar bloka, saopštila da su neimenovane diplomate kupovale artikle bez poreza prije nego što su ih prosljeđivali ljudima bez diplomatskih privilegija.

"Istraga je ustanovila da su te osobe bile uključene u šemu utaje PDV-a i akciza pri uvozu", navodi se u izvještaju "Olafa" za 2023. godinu.

U izvještaju se dodaje da su alkohol i cigarete naručivani na ime delegacije EU, a zatim su tu robu prosljeđivali osobama van delegacije.

"Ova praksa je prekršila važeća pravila i procedure za naručivanje diplomatske robe i dala neprikladne pogodnosti licima koja se nisu kvalifikovala za diplomatske privilegije", navodi se u izvještaju.

Narudžbine su pravljene na druga imena.

Oni koji su uključeni u prevaru često bi naručivali alkohol uz dozvolu zemlje domaćina u kojoj su bili stacionirani.

Oni su koristili imena kolega u delegaciji, pa čak i ime jednog penzionisanog člana osoblja, da naprave porudžbinu, a sve kako ne bi izazvali sumnju, piše list.

Diplomatama se odobravaju posebna oslobađanja od poreza na robu, kao što su viski i cigarete za ličnu upotrebu dok su stacionirani u stranim zemljama.

Mnoge ambasade i konzulati imaju svoje bescarinske prodavnice, gdje diplomate mogu da kupe alkohol, duvan i drugu robu bez plaćanja lokalnih poreza.

Njima je dozvoljeno i da uvezu određene količine pića i cigareta za ličnu upotrebu bez plaćanja carine.

Pravila koja su data Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima imaju za cilj da osiguraju da diplomate mogu da održe životni standard sličan onom u svojoj zemlji.

Frenk Fredi, izvršni direktor istraživačkog centra "MCC Brisel" rekao je da uprkos stalnim pozivima da se iskorijeni korupcija u EU, ova institucija nema apetita da se bavi operativcima EU koji zloupotrebljavaju svoje diplomatske privilegije.

"Sve dok se ove privilegije smatraju pogodnostima, šverc pića i cigareta će se nastaviti", rekao je on.

Istraga o delegaciji u Aziji otkrila je i jednog člana osoblja koji je 13 godina radio na drugom poslu bez dozvole.

Diplomata se "intenzivno bavio nastavnim aktivnostima tokom radnog vremena", objavio je nekoliko akademskih publikacija i sjedio u uredničkim odborima, a kako navodi "Olaf", to je ometalo svakodnevni posao.

"Pojedinac je zloupotrijebio svoj položaj u delegaciji EU, adresu elektronske pošte i mrežu/usluge delegacije za pomoćne zadatke ovim neovlašćenim spoljnim aktivnostima", navodi se u izvještaju.

Otkriveno je da je i još jedan član osoblja "uključen u sličnu neovlašćenu spoljnu aktivnost kao menadžer privatne kompanije".

Iz "Olafa" je saopšteno da bi trebalo pokrenuti disciplinske postupke protiv osoblja uključenog u prevaru, za koju je nadzorni organ rekao da je "narušila ugled institucija EU".

Prošle godine ovaj nadzorni organ je zaključio oko 16 istraga u vezi sa Evropskom komisijom, 14 sa Evropskim parlamentom i 13 sa Službom za spoljne poslove, ogrankom EU za spoljne poslove.

"MCC Brisel" je ogranak budimpeštanskog koledža "Matija Korvin".