Svijet

IRAN NEGIRAO DA JE SLAO RAKETE RUSIJI: Pozvao sve strane da prestanu da naoružavaju Rusiju i Ukrajinu

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Iran je negirao slanje oružja Rusiji za korišćenje u ratu u Ukrajini nakon izvještaja u kojem su citirani američki i evropski zvaničnici koji tvrde da je Islamska Republika Moskvi dostavila balističke projektile kratkog dometa.

Izvor: Kurir/ Printscreen/ YT

Rečeno je da se izvještaji, koji su se prvi put pojavili u petak u Vol strit džurnalu, temelje na dokazima koje su američki zvaničnici dali evropskim saveznicima.

Administracija predsednika Džoa Bajdena prethodno je zaprijetila Teheranu „oštrim odgovorom“ ako nastavi sa slanjem takvog oružja Moskvi nakon što je Rojters prošlog mjeseca izvestio da Iran navodno planira isporučiti stotine balističkih projektila Fath 360 kratkog dometa Rusiji.

Međutim, iranska misija pri Ujedinjenim narodima izjavila je da Iran nije dostavio oružje nijednoj strani sukoba u Ukrajini i pozvala je druge nacije da prestanu to da čine.

„Stoga, ne samo da se Iran suzdržava od učestvovanja u takvim akcijama, nego takođe poziva druge zemlje da prestanu isporučivati ​​oružje stranama uključenim u sukob. Stav Irana vis-a-vis ukrajinskog sukoba ostaje nepromijenjen. Iran smatra da je pružanje vojne pomoći stranama uključenim u sukob – što dovodi do povećanih ljudskih žrtava, uništavanja infrastrukture i udaljavanja od pregovora o prekidu vatre – nehumano“, naveli su iz iranske misije.

Američki i evropski zvaničnici ranije su optuživali Iran da je Rusij snabdijeo velikim količinama bespilotnih letjelica, a ruska vojska je često primjećena kako koristi bespilotne letjelice koje su vrlo slične iranskoj liniji Šahed..

Iranski zvaničnici ranije su priznali slanje ograničenog broja bespilotnih letjelica u Rusiju mjesecima pre rata, ali su izjavili da u prvoj godini sukoba nisu postignuti novi dogovori.