Svijet

"Ovo su naša krila osvete, donosimo vatru pravo s neba": Zastrašujuća ukrajinska inovacija zbog koje Rusi ne spavaju

Autor Nevena Davidović

Dronovi zmajevi prave velike probleme Rusima na frontu.

Izvor: x/printscreen

Izgleda da Ukrajinci svojim "dronovim zmajevima" daju moderni zaokret u municiju koja je pogubno korišćena u oba svjetska rata.

Serija video snimaka na društvenim mrežama, uključujući Telegram kanal ukrajinskog ministarstva odbrane, prikazuje bespilotne letjelice kako bacaju vatrene bujice (zapravo rastopljeni metal) na ruske položaje.

Usijana mješavina aluminijumskog praha i oksida gvožđa, nazvana termit, oslobađa temperature do 2.200 stepeni Celzijusa. Ako već ne ubija ili ne obučava ruske vojnike, može brzo da spali drveće i vegetaciju koji služe kao zaklon, piše CNN .

Kako se oslobađa iz drona, termit podsjeća na vatru koja dolazi iz usta mitskog zmaja.

"Šok dronovi su naša krila osvete, donoseći vatru pravo sa neba!" saopštila je na društvenim mrežama ukrajinska 60. mehanizovana brigada.

"Oni postaju prava prijetnja neprijatelju spaljivanjem njegovih položaja sa preciznošću koju nijedno drugo oružje ne može postići. Kada naš Vidar radi, Rusi ne spavaju", dodala je brigada. Vidar je nordijski bog osvete.

Stvaranje te vrste straha je vjerovatno glavni efekat ukrajinskih dronova zmajeva, smatra Nikolas Dramond, analitičar specijalizovan za kopneni rat i bivši oficir britanske vojske.

"To je veoma gadna stvar. Korišćenje drona za izbacivanje termita je prilično inovativno. Ali ako se koristi na taj način, njegov efekat će biti više psihološki nego fizički. Razumijem da Ukrajina ima ograničen kapacitet da izbaci termite, ali ovo ne može biti novo glavno oružje", rekao je Dramond.

Njemci su ga koristili u Britaniji tokom Prvog svjetskog rata

Međutim, on priznaje da termit može izazvati strah kod neprijatelja. Lako može da "progori" skoro sve, uključujući i metal, pa je zaštita od njega gotovo nemoguća. Otkrio ga je njemački hemičar 1890-ih, a prvobitno je korišćen za zavarivanje željezničkih šina.

Vojna moć termita je ubrzo postala očigledna. Njemci su ga bacali sa cepelina kao bombe iznad Britanije u Prvom svjetskom ratu. I Njemačka i saveznici su koristili termičke vazdušne bombe u Drugom svjetskom ratu.

Prema Action Against Armed Violence (AOAV), britanskoj antiratnoj grupi, Ukrajina je ranije bacila termite iz dronova kako bi trajno onesposobila ruske tenkove. Oni su objasnili da su Ukrajinci puštali termit "direktno kroz otvore tenkova, gdje bi se brzo zapalio i uništio tenk".

"Ova preciznost, u kombinaciji sa sposobnošću drona da zaobiđe tradicionalnu odbranu, čini termitne bombe veoma efikasnim oruđem u modernom ratovanju", primijetili su oni.

Termit je samo jedna vrsta zapaljive municije. Tu su i napalm i bijeli fosfor.

Nanosi strašne povrede žrtvama

Kancelarija Ujedinjenih nacija za razoružanje kaže da zapaljiva municija može da izazove masovno uništenje i štetu po životnu sredinu. Sjedinjene Države su koristile napalm da spale veći dio japanske prijestonice do temelja u zloglasnim napadima na Tokio u Drugom svjetskom ratu. Američke snage su ga takođe intenzivno koristile u Vijetnamu.

Prema međunarodnom pravu, termit nije zabranjen u vojnim sukobima, ali je njegova upotreba na civilnim ciljevima zabranjena zbog strašnih efekata koje može imati na ljudsko tijelo. U izvještaju iz 2022. o zapaljivoj municiji kao što je termit, Human Rights Watch (HRW) je naveo da upotreba takve municije može imati strašne posljedice, uključujući izazivanje opekotina četvrtog ili petog stepena.

"Mogu da izazovu oštećenje mišića, ligamenata, tetiva, nerava, krvnih sudova, pa čak i kostiju", kaže se u izvještaju HRW. Ako žrtve prežive, provest će ostatak života sa ozbiljnim fizičkim i psihičkim posljedicama.

Ukrajinci su optužili Ruse da koriste zapaljivu municiju

Kijev je ranije optužio ruske snage da koriste neodređenu zapaljivu municiju na civilnim ciljevima, uključujući selo izvan Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, u maju 2022. CNN-ov Nik Paton Volš prošao je kroz selo Čerkasi Tiški ubrzo nakon ruskog napada i opisao scena "zapaljene kuće, polja, čak i sam vazduh".

Ukrajinski oficiri su takođe optužili Rusiju da je koristila zapaljivu municiju u napadima na grad Bahmut prošle godine. Ta upotreba zapaljivih agenasa nije dovela do brze pobjede Rusije, a Dramond ne misli da oni menjaju igru ni na bojnom polju Ukrajine.

"Ako Ukrajina želi da ostvari pravi uticaj, potreban joj je iskorak kao u Kursku. Tako izgleda pobjeda", rekao je Dramond.

On je napomenuo da termit daje ruskim vojnicima još jedan razlog da se plaše ukrajinskih dronova.

"Vidjeli smo slučajeve da su ruske snage napustile svoje položaje zbog napada dronovima. Što im Ukrajina više uliva strah od bespilotnih letjelica, to su joj veće šanse za uspjeh. Termit održava pritisak", zaključio je on.