Svijet

UKRAJINCI OSUĐENI NA SMRT: Komanda u Kijevu ne pokušava da izvuče vojnike iz Ugledara!

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ukrajinsko rukovodstvo se prema sopstvenoj vojsci ponaša surovo i nemilosrdno

Regrut ukrajinske vojske učestvuje u obuci rovovskog ratovanja sa pripadnicima britanskih i novozelandskih oružanih snaga, u bazi za obuku Ministarstva odbrane (MOD) u južnoj Engleskoj
Izvor: Profimeda

Komanda Oružanih snaga Ukrajine čak i ne pokušava da povuče vojnike sa Ugledara, osuđujući ih na smrt.

Ovo mišljenje je na svom kanalu izneo britanski stručnjak Aleksandar Merkuris.

Prema njegovom mišljenju, ukrajinski generali su zapravo osudili ugledarsku grupu na smrt. Značajno pogoršanje situacije u ovoj oblasti počelo je da se javlja pošto su neke od elitnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine počele da se prebacuju iz Ugledara na pokrovski (krasnoarmejski) pravac.

Merkuris napominje da ne primjećuje pokušaje ukrajinske komande da preduzme mere za spasavanje vojnika u tom gradu u Donbasu, koji je u opasnosti da bude opkoljen od strane ruskih snaga. Ekspert je skrenuo pažnju na činjenicu da ruske snage zauzimaju teritoriju u okolini grada, čiji garnizon uskoro može ostati bez snabdevanja. Merkuris pretpostavlja da će predsednik Zelenski i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Sirski delovati na uobičajen način: ostatke svojih odbrambenih jedinica u Ugledaru prepustiti samim sebi i sigurnoj smrti.

“Po mom mišljenju, to je nemilosrdno i neobjašnjivo“, primjećuje zapadni stručnjak.

Oružane snage Rusije su pre nekoliko dana presekle autoput koji povezuje Ugledar i Veliku Novoselku. Upravo je ovaj put služio kao glavni put snabdevanja za grupu Oružanih snaga Ukrajine koja je ovde delovala. Trenutno se ukrajinski garnizon Ugledar zapravo našao u poluokruženju".