Svijet

HUMANITARNA SRAMOTA! CIJENE NA PIJACI U GAZI SU VIŠE NEGO ASTRONOMSKE: Tri krompira 40 eura, kilo šećera 73 eura

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Cijene hrane u Gazi, posebno na sjeveru, toliko su skočile da većina Palestinaca može samo gladnim očima da gleda u ponude na tezgama uličnih pijaca. Većina porodica od oktobra ne jede voće i povrće, a devet od desetoro djece pati od neuhranjenosti.

Izvor: Profimedia

Humanitarna katastrofa, koju je pretrpelo dva miliona ljudi, na sledećim fotogtafijama ne ogleda se u granatiranim zgradama i ruševinama, već u traumatizovanom stanovništvu koje od početka sukoba jedva preživljava.

A cene na pijacama su kao iz nekog apokaliptičnog filma, koji prikazuje surovu budućnost koja se u Gazi dešava upravo sada pred očima čitavog sveta.

KROMPIR

Tri krompira su krajem avgusta na pijaci u sjevernoj Gazi, koštala 150 šekela, oko 40 evra. Prije rata Izraela i Hamasa koji je počeo oktobra 2023. cijena krompira bila je oko dva šekela, odnosno samo 40 centi, napominje španski El Pais.

PAPRIKE I KRASTAVCI

Tri paprike i dvije glavice bijelog luka koštaju u Gazi oko 50 šekela, tj. 12 i po evra. U sjevernom dijelu Stripa cijene su posebno visoke jer tamo stiže vrlo malo humanitarne pomoći. Kilogram krastavaca dostigao cijenu čak 90 evra.

KONZERVE

Sardine, tuna, kurkuruz šećerac u konzervama u sjevernoj Gazi trenutno koštaju oko 120 šekela, 30-ak evra. Uglavnom dolaze iz Egipta i Jordana.

MLIJEKO I ŠEĆER

Teglica mlijeka u prahu za djecu i žitarice za bebe košta oko 100 šekela, oko 25 evra. Prema nedavnim brojkama Unicefa, 90 posto djece u Gazi je neuhranjeno i pati od "ozbiljnih prijetnji svojem opstanku, rastu i razvoju". Kilogram šećera košta 300 šekela, oko 73 evra.

PIRINAČ, SOČIVO, BULGUR...

Malo pakovanje slanutka, pirinča, leća i bulgura košta oko 120 šekela - 29 evra. Ova hrana, koja se naširoko koristi u palestinskim kuhinjama, ulazi u Pojas Gaze isključivo u kamionima s humanitarnom pomoći i ljudi je masovno preprodaju. Povrće, žitarice i konzerviranu hranu zato je nešto lakše pronaći nego svježe proizvode. U Gazi ima porodica koje punih 11 mjeseci nisu pojele paradajz, jabuku ili jaje. Neuhranjenost je dostigla neslućene visine.

Izvor: Profimedia

JAJA I ULJE

Dva jaja u sjevernoj Gazi koštaju 24 šekela, oko 6 evra. Litar ulja za kuvanje je 125 šekela, oko 29 eura.

MARMELADA

Džem, žele od datulja i boca melase od grožđa trenutno u Gazi koštaju oko 70 evra. To je luksuzna roba koju je jako teško pronaći.