Svijet

"PUTIN NEĆE USPJETI!" Zajednička poruka šefova CIA i britanske obavještajne službe "Podrška Ukrajini važnija nego ikad"

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Čelnici američke CIA i britanske obavještajne službe MI6 poručili su u zajedničkom tekstu za Financial Times da je nastavak politike podrške ukrajinskoj borbi protiv Rusije važniji nego ikad.

Izvor: MIKHAIL METZEL / AFP / PROFIMEDIA

Vilijam Berns (CIA) i Ričard Mur (MI6) naveli su da "partnerstvo leži u srcu posebnog odnosa između zemalja".

"Dvije agencije su zajedno u otporu agresivnoj Rusiji i agresorskom ratu Putina protiv Ukrajine. Putin neće uspjeti da ugasi suverenitet i nezavisnost Ukrajine", rekli su, dodajući da će njihove obavještajne službe nastaviti pomagati ukrajinskoj obavještajnoj službi.


Oni su takođe napomenuli da će raditi na sprečavanju ''nepromišljene kampanje sabotaže širom Evrope od strane ruske obavještajne službe i njene ''cinične upotrebe tehnologije za širenje dezinformacija".

Takođe su poručili da su reorganizovali svoje agencije kako bi se prilagodile usponu Kine, koju su nazvali "glavnim obavještajnim i geopolitičkim izazovom 21. vijeka".

Agencije su, prema Bernsu i Muru, iskoristile svoje obavještajne kanale za snažno obuzdavanje i deeskalaciju na Bliskom istoku te rade na primirju u Gazi koje bi moglo prekinuti "užasan gubitak života palestinskih civila" i dovesti do oslobođenja taoca koje je Hamas oteo prilikom napada na Izrael 7. listopada.


Vilijam Berns je glavni američki pregovarač u tim pregovorima.