Svijet

"RUSIJA DOSAD IZGUBILA VIŠE OD 620.000 VOJNIKA" Ukrajinska vojska tvrdi da je Azov preokrenuo situaciju u Donjecku

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Rusija je izgubila 623.990 vojnika od početka svoje potpune invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, saopštio je danas Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Izvor: Printscreen

Ovaj broj uključuje 1.270 žrtava koje su ruske snage pretrpjele tokom proteklog dana.

Prema izvještaju, Rusija je takođe izgubila 8.632 tenka, 16.878 oklopnih borbenih vozila, 24.171 vozilo i rezervoare za gorivo, 17.774 artiljerijskih sistema, 1.178 višecjevnih raketnih sistema, 942 sistema protivvazdušne odbrane, 368 aviona, 328 helikoptera, 472 helikoptera, 478 čamci i jedna podmornica.

Ukrajinski mediji navode da je 12. brigada specijalnih snaga Azov pomogla da se stabilizuje ranije „katastrofalna” situacija u Njujorku, u Donjeckoj oblasti, deblokadom opkoljenih ukrajinskih vojnika i povratkom dijela naselja.

Njujork se nalazi južno od Torecka, ključnog grada na liniji fronta koji je poslednjih mjeseci postao jedna od žarišnih tačaka ruske ofanzive u Donjeckoj oblasti.

Izvor: Printscreen

„U vrijeme kada je brigada bila raspoređena na tom području, situacija na liniji fronta bila je katastrofalna“, saopštila je brigada Azov na X-u.

„Međutim, zahvaljujući visokom moralu, hrabrosti i profesionalizmu boraca brigade, Azov je uspio da stabilizuje situaciju, povrati kontrolu nad dijelom Njujorka i deblokira odbrambene snage koje su bile opkoljene neprijateljskim trupama", saopšteno je.

Brigada Azov je ipak priznala da je situacija u naselju i dalje napeta jer su ruske snage izvele do 15 kopnenih napada u zoni odgovornosti jedinice u toku jednog dana.


Rusija se proteklih nedelja prodrla dublje u Njujork u pokušaju da upadne u važan grad Toreck. Dok je Moskva više puta tvrdila da je potpuno zauzela Njujork, brigada Azov je opovrgla tu izjavu, rekavši da ukrajinske snage nastavljaju da drže odbranu.