Svijet

UHAPŠEN ISLAMISTA, PLANIRAO TERORISTIČKE NAPADE U NJUJORKU Masovnu pucnjavu spremao na godišnjicu Hamasovog napada

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Pakistanski državljanin koji živi u Kanadi uhapšen je i optužen za planiranje napada na Jevrejski centar u Njujorku u znak podrške Islamskoj državi, saopštilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Izvor: Heidi Levine / Sipa Press/Profimedia

Muhamad Šahzeb Kan (20) optužen je za planiranje masovne pucnjave u Jevrejskom centru u Bruklinu 7. oktobra, tačno na godišnjicu Hamasovog napada na Izrael u kojemu je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Državni pravobranilac Merick Garland rekao je da je Kan, koji je takođe poznat kao Šahzeb Jadun, imao za cilj ubiti "što je više moguće Jevreja".

Prema optužnici, Kan je pokušao otputovati iz Kanade u SAD gde je nameravao upotrebiti automatsko i poluautomatsko oružje kako bi izvršio napad.

"On je dvojici policajaca na tajnom zadatku govorio o svojim planovima za stvaranje "prave ćelije" pristalica Islamske države za izvođenje napada. Dao im je uputstva da nabave puške, municiju i druge materijale za izvođenje napada te identifikovao određene lokacije za izvođenje napad", navodi se u optužnici.

Kan je odabrao Njujork jer ima "najveću jevrejsku populaciju u Americi", rekli su tužioci.

Kanadska policija saopštila je u petak da je uhapsila Kana u sredu 4. septembra u Ormstaunu (pokrajina Kvebek), južno od Montreala. Kan bi trebalo da se pojavi pred sudom u Montrealu 13. septembra.

Prijeti mu do 20 godina zatvora.