Svijet

ŠOK! POJAVIO SE NOVI SNIMAK NAPADA NA AMERIKU 11. SEPTEMBRA: Neko je pokušao da sakrije dokaz?! (VIDEO)

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Britanski istražitelji zaplijenili su snimak od čovjeka koji je bio među prvim osumnjičenima za napad na Svjetski trgovinski centar u Njujorku prije 23 godine, koji otvara mnoga nova pitanja o napadu 11. septembra.

Izvor: Profimedia

Na snimku snimljenom dvije godine prije napada na Kule bliznakinje, čovjek za koga se u početku sumnjalo da je umiješan, ali je kasnije pušten, luta zgradama američke vlade u Vašingtonu i kaže na arapskom: "Kažu da su naša djeca demoni. Međutim, ovo su demoni Biijele kuće'.

Zatim snima avione u niskom letu i kaže: "Aerodrom nije daleko odavde. Avion polijeće". Snimak koji traje sat vremena završava se u zgradi Kapitola, gdje se kamera zadržava na dve limuzine. Glas na snimku kaže: "Njihovi automobili. To je ono što ste rekli u planu".

Policajci Skotland Jarda su otkrili traku kada su uhapsili tadašnjeg starijeg saudijskog studenta Omara al-Bajumija u njegovoj kući u Birmingemu deset dana nakon napada 11. septembra. Ispitivali su ga sedam dana, a zatim su ga pustili bez optužnice, piše Skaj njuz.

FBI ga je kasnije identifikovao kao saudijskog obaveštajnog agenta – što je on negirao, kao i bilo kakvu ulogu u napadima 11. septembra. On je američkim istražiteljima rekao da je njegov film običan turistički video. Godinu dana kasnije, priznao je da se naivnosprijateljio sa dvojicom potencijalnih terorista koji su oteti avion srušili na Pentagon, ubivši 189 ljudi.

Još nije poznato da li su njegov snimak ili neki drugi predmeti zaplijenjeni tokom racije 2001. godine predati američkim vlastima. Video je nedavno prikazan tokom građanskog suđenja u Njujorku u kojem žrtve 11. septembra i njihove porodice tuže saudijsku vladu za saučesništvo u napadima.

Advokati tužilaca su pre tri godine zatražili od britanske policije da pretraži njihovu arhivu i pošalje sve u vezi sa istragom o Omaru el Bajumiju, nakon čega su im dostavljene 104 kutije arhivskih dosijea.

- Snimak omogućava javnosti i porodicama ubijenih 11. septembra da vide mehanizam kojim je Saudijska Arabija pomagala teroristima. Al-Bajumijev snimak ima sva obeležja istraživanja meta Al Kaide - rekao je advokat tužioca Gavin Simson na suđenju.

Šeron Premoli, koja je preživela napad 11. septembra, rekla je da je Al-Bajumijev jezik veoma inkriminišući.

Posebno je značajno što je upotrebio dvije riječi: jedna su ’demoni‘ unutar Kapitola, a druga je ’plan‘ koji je pomenut. To nije turistički video, on je istražio sve te zgrade i okolinu. Sjajno je što je policija uspjela da se domogne ovih snimaka, ali šteta što smo na to morali da čekamo tako dugo - rekla je ona.

Ne znamo da li je neko u američkoj vladi imao taj materijal i koliko dugo. Znamo da FBI i CIA nisu pomagali jedni drugima i da je to dovelo do brojnih neuspjeha. Takođe je moguće da je Bušova administracija imala snimak i odlučila da ga sakrije kako bi zaštitila Saudijce - rekao je Premoli.

Pojavila se sveska sa proračunima

Na sudu je prvi put prikazan i list iz sveske sa proračunima udaljenosti aviona od zemlje i horizonta, ali je Al-Bajumijev advokat sugerisao da je to bio dio domaćeg zadatka njegovog sina.

Zanimljivo je da članovima Komisiji za 11. septembar koja je radila izvještaj o napadima i onome što je do njih dovelo, nisu dostavljeni ni sveska ni snimak. FBI i CIA su kritikovani zbog loše obavljenog posla, ali su i sami nakon razgovora sa al-Bajumijem u Saudijskoj Arabiji zaključili da on nije bio dio zavjere.

Robin Svon, koautor knjige "Jedanesti dan, cijela priča o 11. septembru", rekao je da su ‘predmeti koje je dostavila britanska policija ključni novi deo slagalice koji doista podržava ideju da je službenik saudijskog režima pomagao otmičarima 11. septembra.‘

Neki od mojih izvora sugerisali su mi da je FBI od samog početka oklijevao da razmatrai mogućnost da je u sve umiješan vrh Saudijske Arabije i da je to sastavni dio opstrukcije tog dela istrage - dodao je Svon.

Saudijska vlada je posle napada negirala je da je ona ili bilo koji njen funkcioner pomagao teroristima koji su izveli napad 11. septembra.