Svijet

Zelenski povlači drastičan potez, a ključni razlog je novac: Slijede krtični mjeseci, skočiće porezi u Ukrajini

Autor Miloš Škrbić

Vlada planira da poveća poreze i već je sprovela druge mjere, uključujući povećanje uvoznih i trošarinskih tarifa i veće zaduživanje na domaćem tržištu, kako bi prikupila dodatne prihode.

Izvor: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počela je rad na petoj reviziji svog programa kredita Ukrajini, u iznosu od 15,6 milijardi dolara, u jeku velike rekonstrukcije vlade tokom rata.

MMF je ključni međunarodni kreditor Kijevu i njegov četvorogodišnji program ključni je dio većeg paketa globalne ekonomske podrške zemlji, koja se prirema za treću zimu odbrane od ruske invazije punog obima, prenosi Mina. Kijev troši oko 60 odsto svog ukupnog budžeta za finansiranje vojske i uveliko se oslanja na finansijsku podršku svojih zapadnih partnera za isplatu penzija i plata zaposlenima u javnom sektoru, te finansiranje socijalnih i humanitarnih potreba.

U saopštenju MMF-a navodi se da je posmatračka misija Fonda počela političke razgovore s ukrajinskim vlastima. Predsjednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, rekonstruiše svoju vladu kako bi resetovao tim uoči kritičnih jesenjh i zimskih mjeseci, a šest ministara je podnijelo ostavke.

Očekuje se da će ministar finansija, Serhij Marčenko (Serhiy Marchenko), zadržati svoju poziciju, tvrde analitičari i poslanici. Marčenko je ranije kazao da se vlada suočila s nepokrivenim manjkom od oko 500 milijardi grivni, ili 12 milijardi dolara, za finansiranje odbrane zemlje do kraja godine.

Vlada planira da poveća poreze i već je sprovela druge mjere, uključujući povećanje uvoznih i trošarinskih tarifa i veće zaduživanje na domaćem tržištu, kako bi prikupila dodatne prihode. Ukrajina je, takođe, dobila sporazum od vlasnika obveznica za restrukturiranje i otpis duga.

Uspješan završetak revizije MMF-a omogućio bi Ukrajini da osigura 1,1 milijardu dolara novog finansiranja u nadolazećim mjesecima. Ukrajina je primila oko 98 milijardi dolara finansijske pomoći od svojih zapadnih partnera od početka rata, pokazuju podaci Ministarstva finansija.