Svijet

Skandal trese porodicu Bajden: Sin predsjednika SAD priznao krivicu, evo kolika zatvorska kazna mu prijeti sada

Autor Miloš Škrbić

Na početku ročišta priznao je krivicu po svih devet tačaka optužnice.

Izvor: Profimedia/UPI

Hanter Bajden, sin predsjednika SAD - Džoa Bajdena, u četvrtak je priznao krivicu za utaju poreza, što je iznenađujući potez kojim se izbjegava potencijalno neugodno suđenje nekoliko nedelja prije predsjedničkih izbora u SAD.

Bajdenu je trebalo u četvrtak da počne suđenje na saveznom sudu u Los Anđelesu na osnovu optužbi da nije platio 1,4 miliona dolara poreza dok je novac trošio na droge, se*sualne usluge i luksuzne predmete.

Na početku ročišta priznao je krivicu po svih devet tačaka optužnice. Sudija Mark Skarsi rekao je Bajdenu da se suoči sa do 17 godina zatvora i do 450.000 dolara kazne. Izricanje presude je 16. decembra.

Optuženici koji priznaju krivicu u kaznenim predmetima obično unaprijed sklope sporazum sa tužiocima, nadajući se da će dobiti nižu kaznu u zamjenu za izbjegavanje suđenja.

Čini se da to ovdje nije slučaj. Bajden je rekao da se izjasnio krivim kako bi svoju porodicu poštedio suđenja koje bi iznosilo neugodne detalje iz razdoblja njegovog života u kojem je bio zavisnik od droge.

"S obzirom na sve kroz što sam ih vukao tokom godina, mogu ih poštediti ovoga", rekao je. Dodao je da je porez platio.

Hanter Bajden, koji je otvoreno govorio o svojoj borbi s zavisnošću od droga i alkohola, optužen je za neplaćanje poreza od 2016. do 2019. dok je trošio ogromne svote "na drogu, pratnju i djevojke, luksuzne hotele i nekretnine za iznajmljivanje, egzotične automobile, odjeću, i druge skupocjene predmete”, stoji u optužnici.

Bijela kuća je saopštila da je predsjednik SAD Bajden odbacio mogućnost pomilovanja svog sina.