Svijet

"POMOGAO SAM U BORBI PROTIV TERORIZMA U FRANCUSKOJ" Prva izjava Durova, pričao o hapšenju i "vrućoj liniji" s Parizom

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Osnivač platforme Telegram Pavel Durov rekao je danas, u prvoj izjavi nakon hapšenja u Parizu, da je pomogao u borbi protiv terorizma u Francuskoj, odnosno u stvaranju "vruće linije" između te aplikacije i Pariza.

Izvor: Instagram/durov

Durov je pitanja koje su mu postavile francuske vlasti tokom saslušanja nazvao "nevjerovatnim", prenijela je agencija RIA Novosti.

"Ako je neka zemlja nezadovoljna onlajn uslugom, trenutna praksa je da se podnese tužba protiv samog servisa. Korišćenje zakona koji su donijeti u danima prije nego što su pametni telefoni postojali za krivično gonjenje izvršnog direktora (onlajn servisa) za zločine koje su počinila treća lica na platformi koju on kontroliše, predstavlja pogrešan pristup", naveo je Durov u poruci objavljenoj na svom Telegram kanalu.


U obraćanju na Telegramu takođe je rekao:

"Prošlog mjeseca me je policija ispitivala 4 dana. Rečeno mi je da sam lično odgovoran za nezakonito korišćenje Telegrama od strane pojedinaca, jer nadležni nisu dobijali nikakav odgovor. Telegram će ojačati svoju borbu", napisao je Pavel Durov.

Ovaj Rus sa francuskim državljanstvom priveden je na pariskom aerodromu Burže 24. avgusta, a osumnjičen je za deset krivičnih dijela, uključujući i saučesništvo u upravljanju onlajn platformom u cilju obavljanja nezakonitih transakcija organizovane grupe, i mogao bi da se suoči sa kaznom do 10 godina zatvora.

On je pušten iz zatvora 28. avgusta uz kauciju od pet miliona evra, a zabranjeno mu je da napušta francusku teritoriju i mora da se javlja policiji dva puta nedeljno.

Izvor: Printscreen

Francuske vlasti izdale se naloge za hapšenje osnivača Telegrama, braće Pavela i Nikolaja Durova, 25. marta zbog optužbi koje uključuju saučesništvo u posjedovanju, distribuciji i omogućavanju pristupa pornografskim fotografijama maloljetnika.