Svijet

ZATVORENE ŠKOLE I BERZA U HONG KONGU, LETOVI OTKAZANI: Supertajfun s vjetrovima od 245 km na sat zahvatio južnu Kinu

Izvor Kurir

Zbog supertajfuna Jagi, koji je zahvatio južnu Kinu, škole su zatvorene drugi dan zaredom, a letovi otkazani jer jedna od najjačih oluja koja je ove godine pogodila Aziju kreće prema kopnu.

Izvor: Profimedia

Uz vjetrove maksimalne brzine od 245 kilometara na sat u blizini svog oka, Jagi je drugi najjači tropski ciklon na svijetu od početka 2024, nakon atlantskog uragana Beril kategorije 5, koji je ranije pogodio SAD.

Očekuje se da će Jagi od danas poslepodne stići do obale Kine i kretati se od Venčanga u Hainanu do Leizhoua u Guangdongu.

Saobraćajne veze širom južne Kine bile su uglavnom prekinute, a mnogi su letovi otkazani u Hainanu, Guangdongu, Hong Kongu i Makau. Najduži pomorski prelaz na svijetu, glavni most koji povezuje Hong Kong s Makaom i Zhuhaijem u Guangdongu, takođe je zatvoren. U finansijskom središtu Hong Konga berza je zatvorena, kao i škole.

Oznaka snage tajfuna 8, što označava treći po snazi tajfun, biće na snazi ​​najmanje do 12 sati u petak, saopštila je hongkonška opservatorija, što znači da će mnoge kompanije ostati zatvorene, a prevoz će biti znatno smanjen.