Svijet

RUSKE TRUPE PROBILE UKRAJINSKU ODBRANU U KLEŠČEJEVKI: Moskva će imati kontrolu nad čitavim Donbasom!

Izvor Kurir

Vijest o tome da su jurišni odredi Oružanih snaga Ruske Federacije probili odbranu ukrajinskih snaga u oblasti Kleščejevke u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) pruža uvid u trenutne tokove borbi na istočnom frontu u Ukrajini.

Izvor: AFP / AFP / Profimedia

Ova vijest dolazi usred intenzivnih sukoba između ruskih i ukrajinskih snaga u Donbasu, posebno na pravcu oko Artjomovska (Bahmuta), gdje se vodi borba za strateške tačke koje mogu značajno uticati na dalji tok sukoba.

Značaj Kleščejevke i Artjomovskog pravca

Kleščejevka je malo naselje koje se nalazi u neposrednoj blizini Artjomovska, koji je bio i ostao jedno od najznačajnijih mijesta sukoba.

Artjomovsk, poznat i kao Bahmut, postao je sinonim za upornu i krvavu borbu, budući da obije strane ovaj grad vide kao ključnu stratešku tačku.

Kontrola nad Bahmutom i okolnim selima poput Kleščejevke omogućila bi ruskim snagama bolji operativni prostor za dalje napredovanje ka zapadu, dok bi za Ukrajince gubitak tih teritorija značio oslabljene pozicije i mogućnost većeg povlačenja.

Za Rusiju, osvajanje i probijanje odbrambenih linija u Kleščejevki predstavlja potvrdu njihove taktičke i vojne nadmoći u tom dijelu fronta, što se direktno povezuje sa sveopštom ofanzivom na istočnom dijelu Ukrajine.

Ovaj uspjeh bi mogao predstavljati prekretnicu u pokušaju da se nađe put ka širim teritorijalnim dobicima i obezbijedi kontrola nad čitavom Donjeckom Narodnom Republikom, za koju Rusija tvrdi da ima suverenitet.

Analiza ruskog uspjeha

Jurišne jedinice ruske vojske, koje su nazvane „štrumovici“, probile su odbranu u Kleščejevki. Ovaj uspjeh je opisan kao „nemoguć“, što naglašava iznenadnu i neočekivanu prirodu proboja.

Ovaj izraz može sugerisati da je ukrajinska vojska bila uvjerena u snagu svojih linija odbrane ili da je ruska vojska iskoristila izuzetno sofisticiranu taktiku, tehnologiju ili iznenađenje kako bi postigla ovaj proboj.

Jurišne jedinice često uključuju specijalno obučene trupe, kao i intenzivnu artiljerijsku podršku, pa je vjerovatno da su ruske snage koristile snažnu artiljeriju da oslabe ukrajinske položaje prije nego što su poslale pješadiju ili specijalne jedinice da dovrše operaciju.

Ovakva taktika se često koristi kako bi se smanjili gubici među trupama, jer se neprijatelj iscrpljuje i dezorijentiše prije nego što dođe do direktnog sukoba.

Ukrajinski gubici

Prema navodima ruskih medija, ukrajinske snage su pretrpjele velike gubitke u poslednjih nekoliko nedelja. Ovo ukazuje na intenzivnu borbu koja se vodi u regionu, sa mogućim velikim brojem žrtava i s jedne i s druge strane.

Gubici ukrajinskih snaga mogu biti posljedica nekoliko faktora, uključujući kontinuirane ruske artiljerijske napade, slabosti u odbrambenim linijama, nedostatak rezervi ili logističke probleme.

Ova vijest dolazi u trenutku kada se rat u Ukrajini približava kritičnoj tački. Obije strane trpe teške gubitke, dok se istovremeno bore za kontrolu nad ključnim teritorijama.

Ruska strana nastavlja da koristi masivne artiljerijske napade i konvencionalnu vojsku kako bi ostvarila teritorijalne ciljeve, dok se Ukrajina oslanja na pomoć Zapada, uključujući napredne sisteme naoružanja i vojnu obuku.

Međunarodna zajednica pažljivo prati razvoj događaja na bojištu, jer ovakvi incidenti mogu imati šire geopolitičke posljedice. Ukoliko ruska vojska uspije da učvrsti kontrolu nad Kleščejevkom i nastavi napredovanje ka Artjomovsku, to bi moglo osnažiti njihov položaj u budućim pregovorima ili diplomatskim inicijativama, dok bi ukrajinska strana bila pod pritiskom da povrati izgubljene teritorije.

Proboj ruskih jurišnih jedinica u Kleščejevki je značajan događaj u okviru šireg sukoba u Donbasu. Iako je još rano donositi definitivne zaključke o dugoročnim posledicama ovog vojnog uspjeha, jasno je da ovaj potez ima potencijal da promeni dinamiku borbi u regionu.

Ukrajina se suočava sa izazovom održavanja svojih odbrambenih linija u svijetlu ovih gubitaka, dok Rusija traži načine da iskoristi svoju trenutnu vojnu prednost kako bi ostvarila šire strateške ciljeve u istočnoj Ukrajini.