Svijet

TAJNA OPERACIJA RUSIJE! FBI OTKRIO: Putinovi ljudi imali specijalni zadatak u Evropi, ovo su detalji

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Američka vlada u srijedu je optužila dvojicu ruskih državljana i zaplijenila više od 30 internet domena povezanih s kampanjom uticaja na američke izbore.

Izvor: Profimedia

Međutim, informacije koje je FBI dostavio sudu takođe su otkrile još jednu bombu: rusku operaciju manipulisanja njemačkim, francuskim, italijanskim i britanskim političarima, poslovnim ljudima, novinarima i drugim uticajnim osobama, piše "Politiko".

Cilj ruske kampanje u Evropi bio je posijati podjele, diskreditovati Ameriku i potkopati podršku Ukrajini, pokazuje niz ruskih dokumenata, dopisa i zapisnika sa sastanaka o vođenju psihološkog rata.

Dokumente je pribavio FBI i poslao ih sudu kao prilog optužnicama podignutim u srijedu. Podnesak na 277 stranica detaljno opisuje ruske planove za osvajanje srca i umova Evropljana.

Jedan dopis ruske Agencije za socijalni dizajn opisuje plan uticaja na javnost putem stvarnih objava i komentara na društvenim medijima kako bi se zaobišli bot filteri.

Lažirali sajtove koji liče na zapadne medije

Agencija za socijalni dizajn djeluje prema naredbama Sergeja Kirijenka, zamenika šefa kabineta ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodi se u podnesku FBI-a.

Ruski dokument navodi da je cilj kampanje "izazvati u publici racionalne ('zašto baš MI treba da pomažemo Ukrajini?') i emocionalne ('Amerikanci su pravo smeće!') reakcije".

Operacija se takođe oslanjala na lažne domene za širenje lažnih članaka i sadržaja koji su izgledali kao da dolaze iz zapadnih medija.

Njemačka kao posebna meta

Ruski operativci identifikovali su Njemačku kao posebno ranjivu metu za ruski uticaj.

Prvo i najvažnije, moramo diskreditovati Ameriku, Veliku Britaniju i NATO, a drugo, moramo uvjeriti Njemce da se suprotstave neučinkovitoj politici sankcija - citirao je FBI internu rusku belješku.

Još jedan dokument Agencije za socijalni dizajn opisuje operaciju pod nazivom "Podsticanje međunarodnog konflikta" usmjerenu posebno na Francusku i Njemačku.

Cilj operacije je sledeći: "Eskalirati unutarnje napetosti, kako bi se naglasili interesi Ruske Federacije, kao i uticati na sukobe u stvarnom životu i stvarati konfliktne situacije putem lažnih članaka, influensera, kao i ciljanih objava i komentarima na društvenim mrežama".

Ruski dokument dodaje da je cilj "destabilizovati društvenu situaciju" u Francuskoj i Njemačkoj "širenjem dodatnih lažnih narativa, lažnih snimaka, dokumenata i snimaka telefonskih razgovora, komentara na društvenim mrežama i lažnih i stvarnih citata influensera".