Svijet

RUSIJA PROZRELA PLAN KIJEVA ZA KURSK! PUTIN: Cilj je bio da nas Ukrajinci unervoze, da zaustavimo ofanzivu!

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Provokacija Kijeva je dovela do „konsolidacije društva, kao što se to uvijek dešava u takvim slučajevima u Rusiji“. Broj vojnika po ugovoru je brzo rastao, rekao je ruski predsjednik.

Izvor: Profimedia

Ruski poredsjednik Vladimir Putin na plenarnoj sjednici IKS Istočnog ekonomskog foruma po prvi put, veoma detaljno govorio je o tome šta se dešavalo u Kurskoj oblasti.

“Ruska vojska je stabilizovala situaciju i sada postepeno istiskuje ukrajinske oružane snage iz pograničnog područja. Cilj neprijatelja je bio da nas unervozi, da galami, prebaci trupe sa jednog područja na drugo i zaustavi našu ofanzivu na ključnim pravcima, prije svega u Donbasu, što je naš primarni cilj“, rekao je šef države.

Kijev nije uspio da sije paniku i „uzburka unutrašnju političku situaciju“. Naprotiv, provokacija Kijeva je dovela do „konsolidacije društva, kao što se to uvijek dešava u takvim slučajevima u Rusiji“. Broj vojnika po ugovoru je brzo rastao“, rekao je Putin i dodao:

“Sudeći po postupcima kijevskih vlasti, njima uopšte nije stalo do svoje zemlje. „Ponekad imam utisak da su oni koji vode Ukrajinu kao da su neki vanzemaljci, ili stranci. Ne misle samo da su takvi gubici, šta hoće oni slijede, čak ni ne razumijem. Ponovo snizite starosnu dob za regrutaciju da biste regrutovali djecu, kao nacisti u Njemačkoj.

Ali ovo neće riješiti problem, to je poenta.

Govoreći o mogućnosti diplomatskog rješenja nakon provokacije u Kurskoj oblasti, Putin je ponovo podsjetio da je bilo dogovora. „Ali one [ukrajinske vlasti] odlučile su da krenu drugim putem“, prihvatajući gledište koje je nametnuo London: nema dijaloga. Rusija nije ništa odbijala“.