Svijet

USRED MRAKA NEBO SE "ZAPALILO": Snimak asteroida koji je udario u Zemljinu atmosferu

Autor Teodora Orlandić

Samo nekoliko sati nakon što je otkriven, izgorio je u jakom bljesku iznad ostrva Luzon.

Izvor: X/Valiant Aniñon/printscreen

 S obzirom na to da smo u eri velikog tehnološkog napretka male su šanse da čovječanstvo iznenadi asteroid. To se ipak dogodilo ovog jutra na nebu iznad Filipina. Samo nekoliko sati nakon što je otkriven, izgorio je u jakom bljesku iznad ostrva Luzon.

NASA-ina Catalina Ski Survey otkrila je mali asteroid, koji je dobio naziv 2024 RV1, samo nekoliko sati prije nego što je stigao u Zemljinu atmosferu. Imao je oko jedan metar u prečniku i nije predstavljao nikakvu prijetnju. Iako izvještaji kažu da je „udario u Zemlju“, u stvarnosti je udario samo u atmosferu, u kojoj je izgorio.

Video snimljen sa sjevernog vrha Filipina prikazuje blistavu vatrenu loptu djelimično zaklonjenu oblacima.

Ovo je deveti put da je otkriven asteroid prije nego što je stigao do Zemlje, iako Evropska svemirska agencija kaže da asteroid od jednog metra udari u Zemlju svake dvije nedjelje.

Iako ovaj nije bio opasan, to nije uvijek slučaj.

Pad meteorita nad Uralom 2013. i njegova eksplozija dogodila se u 9:30 ujutro (3:30 UT) 15. februara 2013. godine iznad Urala, najviše pogodivši grad Čeljabinsk, u Rusiji i susjedna područja, uključujući i Kazahstan. Eksploziju je uzrokovao mali asteroid KEF-2013 koji je uletio u atmosferu i pritom eksplodirao na oko 30 do 50 kilometara visine. Eksplozija je uzrokovala udarni talas koji je nekoliko trenutaka nakon eksplozije razbio prozore po gradu i oštetio oko 3000 građevina. Razbijeno staklo i udarni talas povrijedili su oko 1200 osoba koje su pomoć potražile u lokalnim bolnicama.