Svijet

NA POKROVSK KREĆE 40.000 RUSKIH VOJNIKA: Pad grada otvoriće put ka Dnjepru i Zaporožju, CIJELI DONBAS NA DLANU!

Izvor Kurir

Ruske snage su samo nekoliko kilometara od Pokrovska, vitalno važnog ukrajinskog grada.

Izvor: AFP / AFP / Profimedia

Kako se napominje, grad Pokrovsk, strateški važan ukrajinski je logistički punkt u Donjeckoj oblasti sa 59.000 stanovnika u samom gradu i okolnim mjestima, dok je prije početka sukoba u njemu živjelo 60.000 ljudi.

To je ključno logističko čvorište za ukrajinske snage. Za Ruse, osvajanje ovog mjesta bi otvorilo put ka velikim gradovima Dnjepar i Zaporožje, prekinulo ukrajinske linije snabdijevanja i značilo vojnu dominaciju ruskih snaga u Donjecku.

Koliko je Kremlj odlučan da osvoji Pokrovsk govori i činjenica da Moskva, posle iznenadnog ukrajinskog upada u rusku oblast Kursk, nije preusmjerila svoja pojačanja u taj region sa fronta kod Pokrovska, već je tamo nastavila intenzivno i sve snažnija i brža ofanziva.

U gradu već neko vrijeme traje evakuacija. Oko 40.000 ruskih vojnika kreće ka gradu, piše britanski Tajms (The Times)

Šta bi značio pad grada?

Upozorava se da bi pad grada imao bi posledice duž cijele linije fronta za Ukrajinu.

"Uprkos političkom uspjehu zauzimanja ruske teritorije, akcija u Kursku izgleda kao pogrešna distrakcija kada se posmatra iz perspektive Donbasa.

Ruski lider Vladimir Putin je u ponedeljak ismijavao Ukrajince jer nisu uspjeli da ispune svoj cilj da ometaju rusko napredovanje na Pokrovsk.

"Njihova kalkulacija je bila da zaustave naša ofanzivna dejstva u ključnim djelovima Donbasa" rekao je Putin i dodao:

"Rezultat je poznat… Nisu uspjeli da zaustave naše napredovanje u Donbasu.

Obraćajući se školarcima u Sibiru, Putin je obećao da će i ofanziva na Kursk biti zaustavljena:

"Moramo se, naravno, obračunati sa onim banditima koji su ušli u Rusku Federaciju."

Pokrovsk se nalazi na vitalnoj raskrsnici željezničkih linija i puteva, logističkom čvorištu iz kojeg se ukrajinske snage snabdijevaju preko cijele linije fronta, od Vuhledara na jugu do granice sa Harkovskim i Donjeckim oblastima.

Gubitak grada bi imao posledice na celoj liniji fronta jer bi otvorio put ruskim snagama da zauzmu čitav region Donjecka, što je jedan od važnih ciljeva Kremlja, piše hrvatski medij.

Ključno rusko napredovanje u pravcu Pokrovskog odigralo se posle bitke za Avdijevku, koja se nalazi oko 40 kilometara istočno, koja je završena povlačenjem ukrajinskih snaga u februaru. Ukrajinski poraz se dogodio kada je ponestalo municije, što je direktna posledica kašnjenja vojne pomoći iz Vašingtona.

Ali sada se može postaviti – a mnogi postavljaju – pitanje zašto je ova pomoć, kada je konačno stigla, korišćena za invaziju na Kursk, a ne za spasavanje Pokrovska.

Oleksandar Kovalenko, vojni analitičar kijevske grupe Informacioni otpor, nazvao je munjevito napredovanje Rusije na Pokrovsk „potpunim odbrambenim neuspehom“.

Pokrovsk će pasti mnogo brže od Bahmuta

"Nisu krivi obični vojnici koji zauzimaju položaje" napisao je on na Telegramu, rekavši da problem leži u onima koji donose odluke za te vojnike. Sumornu ocjenu sa fronta daje Ženja, vojnik 93. mehanizovane brigade, koji se prošle godine borio u izgubljenoj bici za Bahmut.

"Iskreno, nikada nisam vidio ovako nešto. Sve se tako brzo raspada. Pokrovsk će pasti mnogo brže od Bahmuta" kaže Ženja.

Gubitak Pokrovskog ne znači nužno i gubitak Ukrajine ili čak Donbasa, ističe Krotevič, ali vrijeme ističe da ukrajinska strana promeni pravac.

"Ako se ništa ne promijeni, posle Pokrovskog, Rusi će krenuti na Slavjansk i Kramatorsk“, rekao je Krotevič, dva grada koja su nakratko zauzeli ruski zastupnici u sukobu u Donbasu 2014. godine. Bilo je to neko drugo vrijeme, meko zanimanje, dodao je Krotevič.

"Ovaj put neće biti tako mekano" zaključio je za Tajms.