Svijet

Kim Džong Un obilazi područja i naređuje - Pogubite ih! Kaznio zvaničnike zbog masovnih poplava i klizišta

Autor Uroš Matejić

Kim Džong Un, kako prenose razni mediji iz Južne Koreje, naredio vlastima da "strogo kazne" zvaničnike nakon katastrofalnih poplava koje su u julu pogodile provinciju Čagang.

Izvor: Profimedia

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un navodno je naredio pogubljenje do 30 zvaničnika zbog njihove nesposobnosti da spriječe masovne poplave i klizišta u Kojima je stradalo 4.000 ljudi. Kako piše Njujork post, jedan zvaničnik iz sjevernokorejskog režima je izjavio da je između 20 i 30 lidera u Sjevernoj Koreji optuženo za korupciju i nemar, te da ih je država osudila na smrtnu kaznu, izvjestila je južnokorejska TV Čosun.

"Utvrđeno je da je 20 do 30 kadrova iz područja pogođenog poplavama pogubljeno istovremeno krajem prošlog mjeseca", rekao je zvaničnik za taj medij.

Njujork post navodi, međutim, da izvještaji o pogubljenjima nisu odmah potvrđeni od strane nezavisnih izvora. Sjevernokorejska Centralna novinska agencija ranije je izvjestila da je Kim Džong Un naredio vlastima da "strogo kazne" zvaničnike nakon katastrofalnih poplava koje su u julu pogodile provinciju Čagang, usmrtivši oko 4.000 ljudi i raselivši više od 15.000 osoba.

Zvaničnici koji su pogubljeni nisu identifikovani, ali je izvještaj naveo da je Kang Bong-hun, sekretar Pokrajinskog partijskog komiteta provincije Čagang od 2019. godine, bio među liderima koje je Kim smijenio na hitnom sastanku tokom katastrofe. Nakon sastanka sa Kimom, bivši sjevernokorejski diplomata Li Il-gju izjavio je za TV Čosun da je jasno da su zvaničnici u provinciji "toliko uplašeni da ne znaju kada će im pasti glava".

Kim Džong Un je prošlog mjeseca viđen kako obilazi pogođena područja i sastaje se sa stanovnicima, procjenjujući da će biti potrebno nekoliko mjeseci da se poplavljena naselja obnove. Sjevernokorejski lider je takođe osudio izvještaje iz Južne Koreje o broju žrtava, odbacujući tvrdnje da je poginulo na hiljade ljudi.

Ovo nije prvi put da se pojavljuju izvještaji o tome da je Kim naredio uklanjanje zvaničnika zbog njihovih neuspjeha. U 2019. godini, država je navodno pogubila Kim Hjok Čola, svog nuklearnog izaslanika u SAD, zbog neuspjeha u pregovorima o samitu između Kima i tadašnjeg predsjednika SAD, Donalda Trampa. Kasnije je otkriveno da je Čol zapravo bio u državnom pritvoru, izvestio je CNN.

Sjeverna Koreja generalno ima visok nivo javnih pogubljenja, prema Korea Tajmsu, a država je pre pandemije kovida sprovodila u prosjeku 10 javnih pogubljenja. Medij procenjuje da se stopa od tada povećala, sa najmanje 100 pogubljenja prošle godine.