Svijet

MASAKR NA SMOTRI! "ISKANDERI" SRAVNILI SA ZEMLJOM CENTAR ZA OBUKU VEZISTA UKRAJINSKE VOJSKE: Na stotine mrtvih?

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Rusija je u utorak ujutro izvela do sada najveći raketni napad na Poltavu na 179. centar za obuku ukrajinske vojske snaga veze, radio-elektronsku borbu i radarske sisteme.

Izvor: printscreen X

Rakete su doletjele jedna za drugom iznenada i sravnile dvije zgrade sa zemljom.

Rakete su pogodile teritoriju vojne jedinice u vrijeme formiranja ljudstva.


Ukrajinske vlasti izvještavaju o 50 mrtvih i više od 200 ranjenih.

Prema pisanju lokalnih medija, broj poginulih vojnih lica znatno je veći. Takođe, prema nekim izvještajima, u udaru je poginulo nekoliko stranih instruktora navodno iz Švedske i još nekoliko NATO članica.

Navodno u ruševinama dvije zgrade nalazi se između 600 i 900 mrtivh i ranjenih ukrajinskih vojnika.


U Poltavi su dvije rakete Iskander pogodile školu veza, a za to vrijeme u Ukrajini su rekli da su građani civili; Ali poslanica Vrhovne rade Marijana Bezuglaja odmah ih je demantovala rekavši da su napadi pogodili vojsku dok su bili na smotri.

U Ukrajini objavljuju fotografije na kojima su tijela prekrivena, vjerovatno jednostavno zato što su svi u vojnim uniformama. Pretpostavlja se da je poginulo i povrijeđeno stotine vojnika i oficira Oružanih snaga Ukrajine, ali predsjednik Ministarstva odbrane Ukrajine Dmitrij Lazutkin iznosi druge brojke.


„Do sada je poginulo 49 osoba, 219 je povrijeđeno, prema našim podacima, sve se dogodilo u 9.08 sati, oglasio se alarm, a potom i eksplozije.

Sličan raketni udar izveden je bio u ponedjeljak 2. septembra u operativnoj pozadini ukrajinske vojske. Napad je bio izveden na hotel u kome su se navodno nalazili strani plaćenici.