Svijet

Njemački auto gigant prvi put u istoriji zatvara fabrike u Njemačkoj?! "Zaostajemo za svima, situacija je kritična"

Autor Uroš Matejić

Volkswagen gubi tržišni udio u Kini, svom najvećem pojedinačnom tržištu.

Izvor: Profimedia

Volkswagen vaga da li da zatvori fabrike u Njemačkoj po prvi put u svojoj 87-godišnjoj istoriji. U saopštenju od ponedeljka, njemački proizvođač automobila, jedna od najvećih svjetskih automobilskih kompanija, rekla je da ne može isključiti zatvaranje fabrika u svojoj matičnoj zemlji. Ostale mjere za "budućnost" kompanije uključuju pokušaj da se raskine ugovor o zaštiti pri zapošljavanju sa sindikatima, koji je na snazi od 1994. godine.

"Evropska automobilska industrija je u veoma zahtjevnoj i ozbiljnoj situaciji. Privredni ambijent je postao još oštriji, a novi konkurenti ulaze na evropsko tržište. Njemačka, posebno kao proizvodna lokacija, dodatno zaostaje u pogledu konkurentnosti", rekao je generalni direktor Volkswagen grupe Oliver Blume.

Volkswagen, koji je krajem prošle godine krenuo sa smanjenjem troškova od 10 milijardi evra, gubi tržišni udio u Kini, svom najvećem pojedinačnom tržištu. U prvoj polovini godine, isporuke kupcima u toj zemlji pale su za 7% u odnosu na isti period 2023. Operativni profit Grupe je pao za 11,4% na 10,1 milijardu evra. Slab učinak u Kini dolazi jer kompanija gubi u odnosu na lokalne brendove električnih automobila, posebno BYD, koji takođe predstavljaju sve veću prijetnju njenom poslovanju u Evropi.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Naša glavna oblast djelovanja je smanjenje troškova. Uradili smo sve potrebne organizacione korake. A sada je riječ o troškovima, troškovima i troškovima", rekao je Blume analitičarima u prošlomjesečnom pozivu o zaradi, navodeći planirana smanjenja troškova fabrike, lanca snabdijevanja i radne snage.

Volkswagen zapošljava skoro 683.000 radnika širom svijeta, uključujući oko 295.000 u Njemačkoj, prema njegovom najnovijem izvještaju o zaradi. Tomas Šafer, izvršni direktor Volkswagen putničkih automobila, rekao je da kompanija ostaje posvećena Njemačkoj "kao poslovnoj lokaciji". On je dodao da će Volkswagen hitno pokrenuti razgovore sa predstavnicima zaposlenih kako bi se istražile mogućnosti za "održivo restrukturiranje brenda".

"Situacija je izuzetno napeta i ne može se riješiti jednostavnim mjerama za smanjenje troškova", rekao je Volkswagen.

Volkswagen-ovi planovi za smanjenje troškova suočiće se sa velikim otporom predstavnika sindikata, koji drže skoro polovinu mijesta u nadzornom odboru kompanije, tijelu koje imenuje izvršne direktore, piše CNN. IG Metall, jedan od najmoćnijih njemačkih sindikata, u ponedeljak je okrivio loše upravljanje za nedostatke firme i obećao da će se boriti za zaštitu radnih mijesta.

"Danas je odbor predstavio neodgovoran plan koji potresa same temelje Volkswagena, masovno ugrožavajući radna mjesta i lokacije. Ovaj pristup nije samo kratkovid već i veoma opasan - rizikuje da uništi srce Volkswagena... Nećemo tolerisati planove koje kompanija pravi na štetu radne snage", rekao je u saopštenju vodeći pregovarač IG Metalla Torsten Groger.