Svijet

"Teror" se nastavlja, Rusi raketirali KIjev i Lavov! Poljaci ponovo podigli borbene avione

Autor Uroš Matejić

Raketama i doronovima na Kijev i zapadni ukrajinski grad Lavov.

Izvor: Profimedia/SPUTNIK

Rusija je lansirala rakete i dronove na Kijev i zapadni ukrajinski grad Lavov, koji se nalazi nedaleko od granice s članicom NATO-a, Poljskom, saopštila je ukrajinska vojska u srijedu. Ovo se dogodilo samo dan nakon što je Rusija pogodila vojni institut u centralnom ukrajinskom gradu Poltava s dvije balističke rakete, što je bio najsmrtonosniji pojedinačni napad u ratu ove godine, u kojem je poginulo 50 osoba, a stotine su ranjene.

Ukrajinski vojni zvaničnici su saopštili da su njihove odbrambene jedinice bile angažovane u odbijanju napada. "Da, veoma je glasno", rekao je guverner Lavovske oblasti Maksim Kozicki na aplikaciji za razmenu poruka Telegram. Stambene zgrade su oštećene u gradu Lavovu, koji je administrativni centar šireg regiona, dodao je Kozicki.

Susjedna Poljska je podigla borbene avione po treći put u osam dana kako bi obezbijedila sigurnost poljskog vazdušnog prostora."Ovo je još jedna vrlo naporna noć za cio protivvazdušni sistem u Poljskoj zbog uočene aktivnosti dugometne avijacije Ruske Federacije koja sprovodi napade", saopštila je Komanda na platformi X.

Rusija je u poslednjih deset dana bombardovala Ukrajinu sa stotinama raketa i dronova, što neki ruski vojni blogeri smatraju odgovorom Moskve na nedavni upad Kijeva na teritoriju Rusije.  Rusija se još nije oglasila povodom napada na Poltavu i udara na Lavov i Kijev u srijedu. Moskva je često tvrdila da njeni napadi ciljaju ukrajinsku vojsku, energetsku i transportnu infrastrukturu, a ne civile.