Svijet

Rusi imaju novu metu u Ukrajini: Napadi ne prestaju, ali Moskva sve negira

Autor Jana Desovski

Kako ukrajinski zvaničnici kažu, Rusija ima novu metu u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Ruske snage napale su pruge u Sumskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, a dvije osobe, među kojima i osmogodišnji dječak, poginule su u napadu u Zaporožju, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici. Državne željeznice Ukrajine saopštile su danas da je napad Rusije tokom noći gađao njihovu infrastrukturu u severoistočnoj Sumskoj oblasti i centralnoj Dnjepropetrovskoj oblasti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su u napadu na hotelski kompleks u Zaporožju poginuli 38-godišnja žena i njen sin, a povrijeđeni njen suprug i ćerka tinejdžerka koji se nalaze na intenzivnoj nezi.

U proteklom danu bilo je 313 napada i granatirano 11 naselja, pri čemu je oštećeno nekoliko zgrada u Zaporožju, rekao je regionalni guverner Ivan Fedorov, uključujući i raketni napad na istoimeni grad, koji je i administrativni centar regiona.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile 27 od 35 dronova u noćnom ruskom napadu. Rusi su upotrijebili i četiri projektila. Guverner regije Nikolajev Vitalij Kim rekao je da u raketnom napadu na južni region nema žrtava. 

Regionalni guverner Kijeva Ruslan Kravčenko saopštio je da nema štete na kritičnoj infrastrukturi i nema žrtava nakon operacije PVO u regionu. On je rekao da su ostaci izazvali požare u šumskim područjima i manju štetu na neboderu.

Lokalne vlasti u sjevernom gradu Černjigovu saopštile su da su dvije osobe lakše povređene u napadu dronom. Ruske snage lansirale su rakete na centralni grad Dnjepar. U tom procesu ubili su jednu osobu, ranili šest i oštetili kuće u jednom okrugu, rekao je Sergij Lisak, regionalni guverner, u postu na Telegramu.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri izvještaje. Rusija se još nije oglasila, ali Moskva poriče da je ciljala civile u ratu.