Svijet

RUSKI ĐACI ĆE UČITI KAKO DA KORISTE KALAŠNJIKOV

Izvor Kurir

Putin uveo novi predmet u škole - "Osnove bezbjednosti i odbrane otadžbine"

Izvor: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Početak nove školske godine u Rusiji tradicionalno se obilježavao tako što su djeca učiteljicama donosila cvijeće. Ove godine, međutim, učenici su dobili nešto zauzvrat, ali ni približno nije lijepo kao buket ruža. U pitanju je novi predmet - "Osnove bezbjednosti i odbrane otadžbine", piše Sky News.

Đaci koji imaju 13 i više godina ubuduće će učiti o borbenim dronovima i pravilima vojne službe. Stariji će navodno učiti i kako se koristi kalašnjikov.

"Pozdravljam promjene. Nikad ne znaš šta će te u životu zadesiti", rekla je baka Ana iz Moskve, koja je svog unuka upravo dovela u školu.

I baka Olga je takođe oduševljena.

"Ovo je odlično, bez opšte vojne obuke naša djeca nisu naša djeca. U moje vrijeme sklapali smo kalašnjikov za minut. Mislim da djeci ovo treba", rekla je Olga.

Ukrajinske snage su prije skoro mjesec dana prodrle u južne djelove Rusije, podsjeća Sky News. Zbog toga su mnoge škole u regionu Kurska zatvorene, a učenici nastavu pohađaju onlajn.

To je bila tema koju je pokrenuo Putin tokom posjete školi u sibirskoj republici Tuvi.

"Naša zemlja i oružane snage će učiniti sve da obezbijede normalan život u ovim regionima i normalan život ove djece. Siguran sam da će se ovo dogoditi, nema sumnje", rekao je ruski predsjednik obraćajući se grupi učenika.