Svijet

Putin mijenja nuklearnu doktrinu: Alarm na Zapadu, crvene linije su pređene

Autor Nevena Davidović

Putin je u junu rekao da je nuklearna doktrina "živi instrument" koji može da se mijenja u zavisnosti od svjetskih događaja.

Izvor: Profimedia/Not supplied / WillWest News

Rusija će promijeniti svoju doktrinu o upotrebi nuklearnog oružja zbog onoga što vidi kao zapadnu eskalaciju u ratu u Ukrajini, potvrdio je ruskim režimskim medijima zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Postojeća nuklearna doktrina, utvrđena ukazom predsjednika Vladimira Putina 2020. godine, kaže da Rusija može da upotrijebi nuklearno oružje u slučaju nuklearnog napada neprijatelja ili konvencionalnog napada koji ugrožava opstanak države.

Agresivniji među ruskim vojnim analitičarima pozvali su Putina da snizi prag za upotrebu nuklearnog oružja kako bi "otrijeznio" neprijatelje Rusije na Zapadu. Putin je u junu rekao da je nuklearna doktrina "živi instrument" koji može da se mijenja u zavisnosti od svjetskih događaja.

Podsjetimo, Rusija je u junu izvela vojnu vježbu raspoređivanja taktičkog nuklearnog naoružanja i gađanja po nalogu Putina. Izvedena je duž granice sa Ukrajinom i uključivala je prebacivanje lažnih nuklearnih bojevih glava na punktove i aerodrome, gdje su utovarene na bombardere, saopštila je specijalna nuklearna jedinica ruske vojske.

Najjasniji pokazatelj promjena u nuklearnoj doktrini do sada

Izjava Rjabkova je do sada najjasniji pokazatelj da će promjena zaista biti.

"Rad je u poodmakloj fazi i postoji jasna namjera da se izmijeni doktrina", rekao je Rjabkov, a prenosi državna novinska agencija Tas.

On je dodao da je ta odluka "vezana za kurs eskalacije naših zapadnih protivnika" u vezi sa ratom u Ukrajini, prenosi Rojters.

Putinove nuklearne prijetnje

Moskva optužuje Zapad da koristi Ukrajinu kao posrednika za vođenje rata protiv nje sa ciljem da Rusiji nanese "strateški poraz" i da je razbije. Sjedinjene Države i njihovi saveznici to poriču i kažu da pomažu Ukrajini da se odbrani od agresivnog, kolonizujućeg rata.

Prvog dana sveopšte ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Putin je rekao da će svako ko pokuša da to spriječi pretrpjeti "posledice sa kojima se nikada ranije nije suočio u istoriji".

Od tada je dao niz izjava koje Zapad smatra nuklearnom pretnjom i najavio raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji. To nije spriječilo SAD i njihove saveznike da pojačaju vojnu pomoć Ukrajini na načine koji su bili nezamislivi kada je rat počeo, uključujući isporuku tenkova, raketa dugog dometa i borbenih aviona F-16.

Ukrajina je šokirala Rusiju invazijom na Kursk

Ukrajina je šokirala Rusiju prošlog mjeseca probijanjem njene zapadne granice invazijom na oblast Kursk. Rusija i dalje pokušava da odbije ukrajinske elitne brigade, koje su, prema podacima ukrajinske vojske, zauzele više od 1.250 kvadratnih kilometara ruske teritorije, više od 100 naselja i zarobile skoro 600 ruskih vojnika.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da je uspjeh operacije Kursk ismijavanje Putinovih "crvenih linija". Podsjetimo, Putin i drugi visoki ruski zvaničnici su više puta prijetili oštrom odmazdom Zapadu zbog slanja vojne pomoći Ukrajini. Ove prijetnje nikada nisu realizovane bez obzira na nivo pomoći upućene Ukrajini.

Kada će stići nova doktrina? "To je teško pitanje"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu objavljenom u nedelju da Zapad "ide predaleko" i da će Rusija "učiniti sve da zaštiti svoje interese". Ali Rjabkov nije rekao kada će ažurirana nuklearna doktrina biti gotova.

"Rok za završetak ovog posla je prilično teško pitanje, s obzirom na to da je riječ o najvažnijim aspektima obezbjeđenja naše nacionalne bezbjednosti", rekao je on.

Rusija ima više nuklearnog oružja od bilo koje druge zemlje. Putin je u martu rekao da je Moskva spremna za mogući nuklearni rat "sa vojno-tehničke tačke gledišta".

On je, međutim, dodao da "nema žurbe sa nuklearnim sukobom" i da se "Rusija nikada nije suočila sa potrebom da koristi nuklearno oružje u Ukrajini".