Svijet

JA TEBI GRANATE, TI MENI KONJE: Kako je Kim naplatio oružje koje je poslao Putinu, u Sjevernu Koreju stigla isporuka

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un primio je novu isporuku konja iz Rusije, objavio je britanski Tajms koji navodi da je to posljednji u nizu pokazatelja njegove sve veće bliskosti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: Profimedia/ Sputnik/ AFP/ Zuma Press/ AA/ABACA/ Korean Central News Agency

Navodi se da su veterinarske vlasti Primorskog kraja na ruskom Dalekom istoku, koji je željeznicom povezan sa Sjevernom Korejom, saopštile da su 24 konja poslata preko granice krajem prošlog mjeseca.

U pitanju je 19 pastuva i pet kobila rase Orlovski kasač, za koju se zna da je Kimova omiljena pasmina, a jednog takovog konja je on jahao i propagandnim fotografijama iz Sjeverne Koreje.

Fotografije Kima kako jaše ruskog pastuva snimljene su 2019. na planini Pektu pok dubokom snijegu.

Navodi se da je 30 bijelo-sivih konja ove rase i 2022. poslato u Pjongjang.

Izvor: Alexey Suhorukov / Sputnik / Profimedia

Tajms navodi da je Putin novu tranšu čistokrvnih Orlovskih kasača poklonio Kimu kao isplatu za atiljerijske granate koje je Rusija nabavila iz Sjeverne Koreje.

Rojters je u junu ove godine, citirajući državnu agenciju KCNA iz Pjongjanga, objavio da je Kim Putinu poklonio par bijelih pasa sjevernokorejske rase Pungsan.

Izvor: Mikhail KLIMENTYEV / AFP / Profimedia

Potom je u avgustu Politiko izvijestio da je Rusija poslala Sjevernoj Koreji 447 koza kako bi obezbijedila mlijeko za djecu u toj zemlji i pomogla joj da se izbori a nestašicom hrane.

Biznis insajder navodi da Putin i Kim sve više jačaju veze njihove dvije zemlje, što izaziva zabrinutost i Kine i Zapada.

Izvor: Korean Central News Agency / Zuma Press / Profimedia

Podsjeća se da je u junu Putin boravio u Sjevernoj Koreji, što je bila prva posjeta ruskog predsjednika toj zemlji u posljednje 24 godine.

Tokom ove posjete na visokom nivou Putin je sa Kimom potpisao odbrambeni pakt kojim su se Rusija i Sjeverna Koreja obavezale da će štititi jedna drugu u slučaju napada.

Izvor: AA/ABACA / ABACA PRESS / PROFIMEDIA

U okviru sporazuma o partnerstvu Pjongjang se obavezao da će Moskvi obezbijediti artuljerijske granate za rat koji Kremlj vodi u Ukrajini, dok bi zauzvrat dobila satelitsku tehnologiju.