Svijet

Nova pravila ulaska u EU stupila na snagu! Uvedena ograničenja za prtljag, ovo morate da znate prije putovanja

Autor Aleksandra Virijević

Evropska unija uvodi ograničenje od 100 mililitara za svaki pojedinačni prtljag.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić

Odluka Evropske komisije o ograničenju količine tečnosti koju putnici mogu da ponesu u ručnom prtljagu na aerodromima u EU stupila je na snagu. Odluku da se ovo pravilo ponovo uspostavi širom EU Evropska komisija je donijela krajem jula. Primjenjuje se na aerodrome u EU, kao i na Island, Švajcarsku, Lihtenštajn i Norvešku (EEA), prenosi Skaj njuz.

To znači da će ponovo biti uvedeno ograničenje od 100 mililitara za svaki pojedinačni prtljag, čak i na aerodromima gdje su ugrađeni C3 skeneri za ručni prtljag, što je putnicima omogućavalo da sa sobom ponesu veće količine tečnosti. Prema evropskom ogranku Međunarodnog savjeta aerodroma (ACI), C3 skeneri su već instalirani na aerodromima u ograničenom broju zemalja kao što su Njemačka, Irska, Italija, Litvanija, Malta, Holandija i Švedska.

Evropska komisija je saopštila da njena odluka nije "odgovor na bilo kakvu novu prijetnju", već da je izazvana privremenim tehničkim problemom, jer postoje informacije da efikasnost skenera "ne zadovoljava standard za koji su odobreni".

Ograničenje na količinu tečnosti postoji zato što tradicionalna bezbjednosna oprema, poput rendgenskih aparata, ne može efikasno da otkrije tečne eksplozive.