Svijet

U Brazilu zabranjena društvena mreža X: Novi sukob Ilona Maska, kazne za kršenje mjere 7.000 eura

Autor Aleksandra Virijević

Građanima Brazila od danas više nije dostupna društvena mreža "X".

Izvor: Davide Bonaldo / ddp USA / Profimedia

Brazilski Vrhovni sud potvrdio je zabranu društvene mreže "X", ranije poznate kao Tviter, prenosi BBC. Sudije su jednoglasno glasale za ovu mjeru, što znači da zabrana ostaje na snazi.

Platforma "X" suspendovana je u južnoameričkoj zemlji u subotu, nakon što nije uspjela da imenuje novog pravnog zastupnika pre roka koji je sud odredio. Ovo je najnoviji razvoj u sukobu između sudije Vrhovnog suda Aleksandra de Moraesa i vlasnika ove društvene mreže, Ilona Maska, koji je započeo u aprilu kada je sudija naložio suspenziju desetina naloga zbog navodnog širenja dezinformacija.

Kako piše BBC, sudija Moraes zatražio je da petočlano vijeće donese odluku o suspenziji, koja je izazvala podjele u Brazilu. Jedan od sudija, Flavio Dino, istakao je da je "sloboda izražavanja usko povezana sa obavezom odgovornosti. Jedno ne može da postoji bez drugog, i obrnuto".

Reagujući na odluku o zabrani platforme "X", Mask je ranije izjavio: "Sloboda govora je temelj demokratije, a neizabrani pseudo-sudija u Brazilu je uništava u političke svrhe."

Kazne za neuklanjanje do 7.000 eura

U svojoj presudi, sudija Moraes dao je kompanijama, uključujući "Apple" i "Google", rok od pet dana da uklone "X" iz svojih prodavnica aplikacija i blokiraju njegovu upotrebu na iOS i Android uređajima. Takođe je dodao da pojedinci ili kompanije koje budu uhvaćene da i dalje koriste X putem virtuelnih privatnih mreža (VPN) mogu biti kažnjeni sa 50.000 reala (7.200 eura).

"X" je zatvorio svoju kancelariju u Brazilu prošlog mjeseca, navodeći da je njihovom predstavniku prećeno hapšenjem ako ne postupi po nalozima koje su opisali kao "cenzuru", što je, prema njihovim riječima, ilegalno prema brazilskom zakonu.

Sudija Moraes je naložio da "X" nalozi koji su optuženi za širenje dezinformacija - od kojih su mnogi pripadali pristalicama bivšeg desničarskog predsednika Haira Bolsonara - moraju biti blokirani dok su pod istragom. Brazil se smatra jednim od najvećih tržišta za Maskovu društvenu mrežu. Sa blokiranim pristupom ovoj platformi, mnogi Brazilci su se okrenuli bloging platformi "Bluesky" kao alternativi.

Pola miliona novih korisnika

"Bluesky" je u subotu objavio da je registrovao pola miliona novih korisnika u ovoj južnoameričkoj zemlji u prethodna dva dana. Među onima koji su upućivali pratioce na svoj "Bluesky" nalog bio je i predsednik Brazila, Luiz Inacio Lula da Silva, koji je u četvrtak tvitovao linkove ka svojim nalozima na društvenim mrežama osim na "X".

Izvršna direktorka "Blueskya", Haj Graber, izrazila je zadovoljstvo zbog priliva novih korisnika, objavivši na portugalskom i engleskom jeziku: "Bravo Brazilci, napravili ste pravi izbor."