Svijet

Putin stigao u Mongoliju, a u Kijevu kipte od bijesa: "Uhapsite ga, odmah"

Autor Uroš Matejić

Drama u Mongoliji zbog Vladimira Putina, u Kremlju se prave hladni, u Kijevu kipti bijes: ‘Uhapsite ga. Odmah!‘

Izvor: Profimedia

Ruska televizija javlja da je predsjednik Rusije Vladimir Putin u ponedeljak doputovao u Mongoliju, što je njegovo prvo putovanje u zemlju članicu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) otkako je izdat nalog za njegovo hapšenje

MKS i ukrajinske vlasti pozvale su Mongoliju da uhapsi Vladimira Putina, kojeg sud traži zbog sumnje da je ilegalno deportovao ukrajinsku djecu u Rusiju, ali je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov prošle nedelje rekao da Kremlj nema razloga za zabrinutost u pogledu ovog pitanja.

On je dodao da su "svi aspekti posjete pažljivo pripremljeni unaprijed". Kao i sve druge države članice Rimskog statuta, koje su osnovale MKS, "obaveza Mongolije je da sarađuje sa ovim sudom", rekao je novinarima njegov portparol Fadi el Abdalah.  

Ukoliko država članica ne ispuni svoje obaveze prema MKS, taj sud može da uputi slučaj skupštini država članica koje se sastaju jednom godišnje, ali je problem što su potencijalne sankcije zapravo ograničene na usmeno upozorenje. 

Tome u prilog govori činjenica da su u prošlosti i ostali pojedinci, za kojima je ovaj sud raspisivao potjernice, poput bivšeg sudanskog diktatora Omara al-Bašira, putovali u zemlje potpisnice Rimskog statuta, a da ih pritom niko nije omeo.

Mongolija je potpisala Rimski statut 2000. godine, a potom ga je ratifikovala 2002. godine. Mongolija se nalazi na trasi planiranog novog gasovoda koji povezuje Rusiju i Kinu. Rusija godinama pregovara o izgradnji gasovoda kojim bi se godišnje transportovalo 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa preko Mongolije od ruskog regiona Jamal do Kine.