Svijet

Putin stigao u zemlju koja mora da ga uhapsi: U Južnu Afriku nije smio da ode, a sada ide na proslavu

Autor Aleksandar Blagić

Predsjednik Rusije Vladimir Putin stigao je u Mongoliju, zemlju koja ima obavezu da ga uhapsi.

Izvor: SPUTINK/screenshot/youtube/United Nations

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin stigao je danas u Mongoliju, državu koja ima obavezu da ga uhapsi jer je članica Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (MKS), piše "Asošijeted Pres". Zvanična poseta ruskog predsjednika počinje u utorak 3. septembra kada će se Putin sastati sa liderom Mongolije Uhnaginom Hurelsuhom.

Ovo je prva posjeta Putina nekoj zemlji članici MKS otkako je u martu 2023. godine izdat nalog za njegovo hapšenje zbog optužbe za ratne zločine u Ukrajini. Ukrajina se takođe oglasila prošle nedelje i apelovala je na vlasti Mongolije da odmah uhapse Vladimira Putina i da ga izruče Hagu.

Svi članovi Međunarodnog krivičnog suda u Hagu dužni su da uhapse osumnjičene ako je za tu osobu izdat nalog za hapšenje. Međutim, sud nema mehanizam da svoje članice "pritisne" da to urade po svaku cijenu.

Lideri Rusije i Mongolije će u utorak prisustvovati proslavi pobjede sovjetskih i mongolskih trupa nad japanskom vojskom 1939. godine. Inače, Mongolija je vjeran partner Ruskoj Federaciji.

Da podsjetimo, Međunarodni krivični sud u Hagu optužio je ruskog predsjednika za ratne zločine u Ukrajini. Kako su naveli, on “nije zaustavio nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine od početka sukoba”.

Dr Fadi el-Abdalah, portparol Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, rekao je za “BBC” prošle nedelje da se sud oslanja na svoje države ugovornice da će izvršiti svoje odluke. Mongolija, kao i sve druge potpisnice MKS-a, imaju obavezu sa sarađuju.

Oglasila se Ukrajina

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je prošle nedelje da se nada da je “Mongolija svjesna činjenice da je Vladimir Putin ratni zločinac”. Oni su pozvali vlasti ove zemlje da uhapse lidera Rusije i da ga izruče tužiocima u Hagu.

Putin je u avgustu 2023. otkazao posetu Južnoj Africi nakon naloga za hapšenje. Južna Afrika je takođe potpisnica MKS-a i trebalo da je ga uhapsi, ali je predsjednik Južnoafričke Republike Ramafosa izjavio tada da bi “Rusija to vidjela kao objavu rata”.