Svijet

Žele da obaraju ruske projektile koji predstavljaju prijetnju! "Da li znate šta su nam rekli Ukrajinci?"

Autor Uroš Matejić

Kijev blagonaklono gleda na takve operacije: "Ukrajinci su nam rekli: Dobrodošli ste".

Izvor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski smatra da Varšava treba da ima pravo da obara ruske rakete koje prete njenoj teritoriji iznad susjedne Ukrajine, objavio je Fajnenšel tajms (FT). Njegove izjave uslijedile su nedelju dana nakon što je "leteći objekat", vjerovatno ruski dron iranske proizvodnje Šahed, ušao u vazdušni prostor Poljske, članice NATO i vjernog saveznika Kijeva, i u trenutku kada se Ukrajina suočava s masovnim vazdušnim udarima.

Dron koji je nestao sa radara još uvijek nije pronađen. Varšava je ranije upozorila na najmanje dva slučaja kada su ruski projektili narušili vazdušni prostor Poljske. U ponedeljak, posle novog talasa velikih ruskih vazdušnih udara na Ukrajinu, poljsko vazduhoplovstvo je još jednom podiglo u vazduh svoje avione.

"Biti član NATO ne poništava odgovornost svake pojedinačne zemlje da zaštiti svoj vazdušni prostor, to je naša ustavna dužnost. Lično, smatram da kada su neprijateljske rakete u dometu našeg vazdušnog prostora i koje su upravo ušle u njega, bilo bi legitimno da se branimo, jer kada uđu u naš vazdušni prostor, postoji veliki rizik da krhotine mogu nekoga povrijediti", rekao je Sikorski za FT.

Kijev, dodao je, blagonaklono gleda na takve operacije. "Ukrajinci su nam rekli: Dobrodošli ste", rekao je Sikorski. U martu je Radoslav Sikorski razgovarao o tome sa odlazećim generalnim sekretarom NATO- a Jensom Stoltenbergom, koji ga je podsjetio da je "NATO značajno ojačao istočno krilo Alijanse, posebno u Poljskoj". NATO strahuje da bi predlog Poljske uvukao Alijansu dublje u rusko-ukrajinski rat.