Svijet

Građen 16 godina, pa je zbog stravične nesreće bio zatvoren! Najduži tunel na svijetu ponovo u funkciji

Autor Uroš Matejić

Gotardski bazni tunel je najduži željeznički tunel na svijetu, koji se proteže 57 kilometara ispod švajcarskih Alpa.

Izvor: CHRISTIAN BEUTLER / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia

Tunel "Gotthard Base", koji je glavna željeznička veza između Švajcarske i Italije, a takođe i ključni pravac za transport robe, ponovo je u funkciji nakon što je bio zatvoren više od godinu dana zbog nesreće koja se dogodila. Nesreća se dogodila 10. avgusta prošle godine kada je teretni voz Švajcarske federalne željeznice (SBB) iskočio iz šina.

Iskakanje iz šina prouzrokovalo je da se voz "zabio" u kapiju koja razdvaja zapadni i istočni tunel, nanijevši ozbiljnu štetu. Uviđajem nakon udesa utvrđeno je da je do udesa došlo zbog sitnih lomova na točku vagona, zbog čega je vagon iskočio iz šina. Aktivnosti na uklanjanju voza i čišćenju mjesta nesreće takođe su bile problematične.

"Trebalo je nekoliko nedjelja samo da se voz ukloni i očisti mjesto nesreće. Nakon toga je sav materijal morao da se donese u tunel. Temperature u tunelu su bile skoro 40 stepeni Celzijusa. Morale su se preduzeti mjere predostrožnosti da se radnici zaštite", rekao je Bit Deuber, šef infrastrukturnih sistema za SBB.

SBB je prošle godine procijenio da bi sanacija štete koštala oko 135 miliona eura, ali je kompanija ove nedjelje objavila da je konačna cijena 159 miliona eura. Zatvaranje tunela predstavljalo je veliku "glavobolju" i veliki problem za željeznički teretni sektor.

Samo nekoliko dana nakon nesreće u baznom tunelu Gotard, željeznička linija Frejus, glavna željeznička veza između Italije i Francuske, zatvorena je zbog odrona. Ne očekuje se da će se ponovo otvoriti do 2025. godine. Zatvaranje tunela Gotard i pruge Frejus koštalo je željezničke prevoznike, koji su aktivni na ovim rutama, milione eura.

Gotardski bazni tunel je najduži željeznički tunel na svijetu, koji se proteže 57 kilometara ispod švajcarskih Alpa. Bilo je potrebno skoro 17 godina da se završi nakon decenija planiranja. To je suštinska veza između švajcarskog njemačkog i italijanskog kantona, a izgradnja je koštala 9,7 milijardi švajcarskih franaka (10,3 milijarde eura).