Svijet

Moskva zasula projektilima Kijev, Poljaci odmah reagovali: Digli borbene avione, poslato upozorenje građanima

Autor Uroš Matejić

Iz Poljske su saopštili da iz predostrožnosti podižu borbene avione.

Izvor: Profiemdia

Nakon što je ruska vojska izvela žestok napad na Ukrajinu, posebno na glavni grad Kijev, iz Poljske su saopštili da iz predostrožnosti podižu borbene avione. Kako su ranije naglasili iz Kijeva, protivvazdušna odbrana je oborila veći broj projektila kojima je krajnji cilj bio glavni grad Ukrajine, a samo nekoliko sati nakon napada oglasilo se poljsko ratno vazduhoplovstvo i uputilo upozorenje građana.

"Napominjemo da u jugoistočnom delu zemlje može doći do povećanog nivoa buke zbog početka operacija poljskih i savezničkih aviona u našem vazdušnom prostoru. Sinoć je na teritoriji Ukrajine pojačana aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije. Poslednja takva pojačana aktivnost ruske avijacije zabilježena je 27. avgusta ove godine. Pokrenute su sve neophodne procedure kako bi se osigurala sigurnost poljskog vazdušnog prostora, a operativna komanda Oružanih snaga Poljske stalno prati situaciju", naveli su.

Inače, ukrajinski zvaničnici su naveli da je novi ruski napad bio kombinovan. Krstareće rakete (potencijalno Kh-101) najvjerovatnije su ispaljene oko tri sata ujutru iz strateških bombardera Tu-95MS iz Saratovske oblasti Ruske Federacije. Posle složenih manevara, ove rakete su ušle u Kijev sa juga. U isto vrijeme kada su se krstareće rakete približile prijestonici, neprijatelj je lansirao balističke rakete KN-24/Iskander-M iznad Kijeva i njegovih predgrađa.