Svijet

Preminuo najpoznatiji Putinov "špijun": Ime dobio po predsjedniku, tijelo pronađeno na obali Norveške

Autor Aleksandar Blagić

Kit pod imenom Hvaldimir pronađen je mrtav.

Izvor: Profimedia

Beluga kit pod nadimkom Hvaldimir, koji je prvi put primjećen blizu obale Norveške dok je nosio pojas, pronađen je mrtav, piše "Gardijan". Tijelo kita pronađeno je u subotu.

Kit je dobio naziv po ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Zapravo, na norveškom jeziku riječ kit se kaže hval, a ostatak je nastao iz imena ruskog predsjednika i tako je ovaj kit dobio nadimak Hvaldimir.

"Nažalost, našli smo Hvaldimira kako pluta u moru. On je preminuo, ali nije jasno šta je uzrok smrti", rekao je morski bloger Sebastijan Štrand za "NRK", norveški javni servis.

Kit je bio dugačak 4,2 metra i težak tonu i 225 kilograma. Njega su prvi put primjetili ribari u aprilu 2019. godine blizu sjevernog ostrva Ingoja, blizu arktičkog grada Hamerfesta.

Kit je tada na sebi imao nešto što je izgledao kao mali fotoaparat i kopču sa natpisom "Oprema Sankt Peterburg". Tada su mnogi posumnjali da je beluga "špijunski kit".

Tokom prethodnih godina, beluga je viđena u vodama blizu norveških pomorskih gradova. Uvijek se ovaj kit rado igrao sa ljudima zbog čega su norveški mediji o njemu pisali kao vrsti kita koji je dobar za terapiju u Ruskoj Federaciji.