Svijet

DEBAKL ŠOLCOVIH DEMOKRATA NA IZBORIMA U NJEMAČKOJ: Krajnja desnica na pragu istorijske pobjede

Izvor Kurir

Po prvi put od 1945. njemačka krajnje desničarska partija pobijediće na regionalnim izborima, pokazuju izlazne ankete.

Izvor: Kurir

Osnovana 2013. godine, krajnje desničarska Alternativa za Njemačku – ili Alternativa za Njemačku (AfD) – na putu je da odnese pobjedu na državnim parlamentarnim izborima u istočnom regionu Tiringije, pokazuju početne izlazne ankete njemačkog državnog emitera ZDF.

Predviđeno je da će AfD dobiti 33,5 odsto glasova, daleko ispred konzervativne stranke Hrišćanskih demokrata (CDU) sa 24,5 odsto, navodi ZDF. U Saksoniji, gdje su danas održani i regionalni izbori, dve stranke "jedna drugoj dišu za vratom", navodi državni emiter ZDF.

Novoosnovana levičarska partija, alijansa Sara Vagenkneht – ili BSV – izgleda da će biti na trećem mjestu u Tiringiji i Saksoniji, gdje je oko 1,7 miliona ljudi, odnosno 3,3 miliona ljudi imalo pravo glasa.

Predviđa se da će Socijaldemokratska partija (SPD) nemačkog kancelara Olafa Šolca postići razočaravajuće rezultate u obije države.

Rezultati lokalnih izbora u Tiringiji i Saksoniji mnogi vide kao lakmus test za Šolca i njegove koalicione partnere uoči opštih izbora sledeće godine. Dok je AfD stavio imigraciju na čelo i u središte svog dnevnog reda, koalicija koju je izgradio Šolc škripi, sa svađama, neslaganjima oko politike i optužbama da izabrani zvaničnici više ne predstavljaju vrijednosti za koje su prvobitno izabrani.

Kopredsjedavajuća AfD-a Alis Vajzel nazvala je rezultate u Tiringiji „istorijskim uspehom.

"Ovo je još jači rezultat nego na prošlim izborima i, shodno tome, mi ćemo naravno izaći jači. Ovo je poruka i vladfajućoj koaliciji, i treba da se zapitaju da li uopšte mogu da nastave da vladaju. Treba razmotriti pitanje novih izbora. Zato što ovako ne može dalje ", rekla je ona.

AfD bi malo vjerovatno uspio da formira regionalnu vladu, boreći se da pronađe saveznike u drugim partijama. Ogranci AfD-a su klasifikovani kao osumnjičeni desničarski ekstremisti od strane njemačke obavještajne agencije, a glavni kandidat stranke u Tiringiji, Bjorn Heke, dva puta je kažnjen zbog upotrebe nacističkog slogana.

Nemačka konzervativna Hrišćanska demokratska unija (CDU) saopštila je da se neće udružiti sa krajnjom desnicom AfD da bi formirala većinu u parlamentima Tiringije i Saksonije.

Generalni sekretar CDU u ta dva regiona istočne Njemačke Karsten Lineman kazao je da "birači sigurno znaju da nece biti koalicije sa AfD". On je dodao da pronalaženje parlamentarne većine "neće biti lako".

Regionalni izbori se održavaju svakih pet godina u Njemačkoj i svaka država može imati izbore na različite datume. Njemačka pokrajina Brandenburg trebalo bi da izađe na izbore 22. septembra.