Svijet

"Rovovi su prazni, grad će pasti brže od Bahmuta" Rusi se svete za Kursk, Zelenski nema rješenje

Autor Aleksandar Blagić

Rusija je započela odgovor na napade Ukrajine u Kursku, a ukrajinski predsjednik Zelenski se za to vrijeme našao na udaru kritika domaće javnosti.

Izvor: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Ruska vojska je započela odgovor na napade Ukrajine u Kurskoj oblasti, naročito nakon današnjeg napada dronovima na rafinerije. Za to vrijeme, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski našao se na udaru žestokih kritika analitičara, vojnika i javnosti zbog brzog napredovanja ruske vojske na istoku Ukrajine, piše "Fajnenšel Tajms".

Ukrajinci su 6. avgusta slavili proboj ukrajinske vojske u Kursku oblast. Međutim, situacija je počela da se mijenja prethodnih dana zbog čega vojni analitičari zahtjevaju oštru reakciju od Kijeva.

Ruske snage sve su bliže Pokrovsku, gradu koji je od izuzetnog strateškog značaja za Ukrajinu. Pokrovsk je jedna od dvije ključne željezničke i saobraćajne tačke u Donjecku, a njegov gubitak ugrozio bi kompletnu ukrajinsku logistiku i intendantsku službu u toj oblasti.

"To nije krivica vojnika koji drže svoje položaje. Problem je u onima koji donose odluke", saopštio je Oleksandr Kovalenko, vojni analitičar, na svom "Telegram" kanalu.

Nekoliko vojnika koji se nalaze u toj oblasti zabrinuto je šta će biti sa Pokrovskim. Ženja, ukrajinski vojnik koja je pripadnik 93. mehanizovane brigade i koji se borio u Bahmutu koji je Rusija zauzela u maju 2023. godine, smatra da su bitke koje se sada vode oko ovog grada još teže.

"Iskreno, nikada ništa slično nisam vidio. Sve se raspada tako brzo. Pokrovsk će pasti brže nego Bahmut", napisao je on na društvenoj mreži "X", nekadašnjem "Tviteru".

Od ukrajinskog proboja u Kursk, ruska vojska zauzela je 20-ak gradova i sela uz ne pretjerano jak otpor Ukrajine. Rob Li, viši saradnik Instituta za istraživanje spoljne politike, smatra da je presudilo (ne)iskustvo ukrajinske pješadije.

"Ukrajina je angažovala rezerve u Kursku. Time je ostavila manje opcija za popunjavanje rupa na drugim mjestima. Neke od iskusnijih brigada zamijenjene su novim, manje iskusnim jedinicama", kazao je Li.

Mariana Bezula, članica odbora za odbranu u ukrajinskom parlamentu, podijelila je na društvenoj mreži "Fejsbuk" fotografije sa prve linije fronta Novohrodivke. U tom upisu tvrdi da je put prema Pokrovsku "otvoren", prenosi hrvatski "Indeks".

"Rovovi ispred Novohrodivke su prazni. Ukrajinske vojske nije ni bilo", navela je ona.

O stanju kod Pokrovske se oglasio i Oleksandr Sirski, glavni komandant ukrajinske vojske. On je rekao da se "radi na jačanu odbrane na najtežim djelovima fronta".