Svijet

RUSI PONOVO GAĐALI HARKOV: Koriste taktiku "dupli udar", Ukrajinci nemoćni, potraga za nestalima u ruševinama

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Rusija je danas izvršila napad na Harkov, drugi najveći grad u Ukrajini, u kojem su povrijeđene najmanje 44 osobe.

Izvor: AFP / AFP / Profimedia

Oko 13 časova po lokalnom vremenu u Harkovu su se začule prve eksplozije. Prema preliminarnim podacima, grad je pogođen balističkim projektilima Iskander-M.

"Gradski okrug Saltivski i Nemišlijanski su napadnuti", rekao je gradonačelnik Ihor Terehov.

22 osobe su povrijeđene u okrugu Saltivskii i šest u okrugu Nemishlianskii. Dve osobe su u teškom stanju, rekao je Terehov oko 14 časova.

Izvor: Printscreen

Kasnije tokom dana, Terehov je dodao da su dvoje djece i dva medicinara zadobili povrede u napadu na Saltivski okrug. Od 17.40 časova po lokalnom vremenu, broj nastradalih popeo se na 44 osobe, uključujući sedmoro djece. Prema Terehovu, najmlađa žrtva napada ima samo tri mjeseca.

Dom sportova u Harkovu uništena je u nedavnom napadu na Nemišljanski okrug. Spasioci nastavljaju da pretražuju ruševine sportskog objekta, jer ispod njega možda ima ljudi, rekao je guverner Harkovske oblasti Oleh Sinjehubov. Na udaru se našla i energetska infrastruktura u Harkovu. Ministarstvo nije preciziralo koji je objekat napadnut niti kolika je šteta.

„Rusija ponovo teroriše Harkov“, napisao je predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

Izvor: AFP / AFP / Profimedia

„Sva neophodna sredstva za operaciju spasavanja su raspoređena. I sva neophodna sredstva širom svijeta treba da budu uključena da se zaustavi ovaj teror. Za to su potrebna ne izuzetna sredstva, već dovoljna hrabrost lidera, hrabrost da daju Ukrajini sve što joj je potrebno za odbranu“, rekao je Zelenski.

Sinjehubov je izvjestio da je Rusija pogodila grad skoro 10 puta. U ruskom napadu oštećeni su tržni centar, sportski objekat i stambene zgrade.

Rusija često koristi napade „dvostruki udar“ na ukrajinske gradove: naime, posle prvog udara, Rusija ponovo pogađa isti cilj nakon što ekipe hitne pomoći stignu na lice mjesta. Zbog toga upravo žrtve budu medicinski radnici i spasioci, kao i policajci.


Napadi na naseljene centre u Harkovskoj oblasti intenzivirani su nakon što je Rusija u maju pokrenula novu prekograničnu ofanzivu na sjeverni dio regiona. Dok su ukrajinske trupe zaustavile pritisak, ruske trupe i dalje drže nekoliko naselja odmah preko granice. Rusija je 30. avgusta napala grad Harkov municijom UMPB D-30, ubivši najmanje sedam ljudi, uključujući jedno dijete, i ranivši 97 drugih.