Svijet

Uobičajeni lijek za rak mogao bi da smanji rizik od srčanog udara: Stručnjaci ovo otkriće nazivaju revolucionarnim

Autor Anđela Vukčevi Izvor Kurir

Šezdeset srčanih pacijenata dobilo je lijek.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Šezdeset pacijenata sa srčanim problemima u bolnicama Adenbruk i Rojal Papvort u Kembridžu primalo je lijek protiv raka aldesleukin ili placebo tokom osam nedelja kliničkih ispitivanja. Pokazalo se da ovaj uobičajeni lijek protiv raka može značajno da smanji rizik od srčanog udara.

 Istraživači sa Univerziteta Kembridž otkrili su da niske doze lijeka za rak bubrega aldesleukina ubrizganog pod kožu značajno smanjuju upalu u arterijama. Poznato je da je takva upala povezana sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i napada.

Šezdeset srčanih pacijenata dobilo je lijek.

Šezdeset srčanih pacijenata u bolnicama Adenbruk i Rojal Papvort u Kembridžu dobijalo je ovaj lek ili placebo tokom osam nedelja.

Naučnici su rekli da su ljekovi smanjili upalu za 7,7 % i za 8,3 % u najzapaljenijim arterijama, što je ekvivalentno uticaju visokih doza statina (lijek koji se koristi za snižavanje nivoa holesterola u krvi), povrh tih ljekova.

To bi moglo donijeti nadu za 100.000 pacijenata sa srčanim udarom godišnje u Velikoj Britaniji koji imaju 10 do 20 % povećan rizik od drugog napada ili moždanog udara.

Ako se ovi rezultati potvrde u većim istraživanjima, postoji nada da bi aldesleukin (lek koji se koristi za stimulaciju imunološkog sistema i koji ima važnu ulogu u liječenju određenih vrsta raka) mogao postati deio rutinske terapije nakon srčanog udara u roku od pet do deset godina - kaže autor studije, profesor Ziad Mallat, sa Univerziteta Kembridž.

Dr Sonja Babu-Narajan iz Britanske fondacije za srce izjavila je da bi takav tretman „mogao da bude revolucionaran“.

To dolazi nakon što su naučnici sa Univerziteta Kembridž prošlog decembra napravili ogroman korak napred u liječenju širokog spektra inflamatornih bolesti, uključujući giht, srčanu insuficijenciju, kardiomiopatiju i atrijalnu fibrilaciju. Oni predlažu upotrebu lijeka protiv raka za prevazilaženje upale koja je, kako kažu, u korenu mnogih od ovih bolesti.