Svijet

NAĐENA TIJELA ŠEST TALACA, MEĐU NJIMA I AMERIKANAC

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Izraelska vojska kaže da su ih hamasovci ubili malo prije upada IDF u tunel u Rafi

Izvor: Printscreen/Israel Defense Forces

Izraelska vojska jutros je saopštila da su tijela šest talaca izvučena iz Pojasa Gaze, dodajući da su oni ubijeni neposredno prije nego što su Izraelske odbrambene snage (IDF) došle do njih.

Šest tela pronađeno je u podzemnom tunelu u području Rafe na jugu Pojasa Gaze i prebačeno u Izrael. Svih šest osoba oteto je tokom terorističkog napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra prošle godine - objavila je izraelska vojska na Telegramu.

Prema riječima kontraadmirala Danijela Hagarija, portparola IDF, taoce su ubili oni koji su ih zarobili malo prije nego što su tijela otetih pronađena.

IDF je naveo da su pronađeni ubijeni taoci Karmel Gat, Eden Jerušalmi, Herš Goldberg-Polin, Aleksandar Lobanov, Almog Sarusi i narednik Ori Danino.

Brutalno su ih ubili Hamasovi teroristi malo pre nego što smo došli do njih - izneo je Hagari početnu procjenu IDF.

Nakon što je potvrđena smrt američkog državljanina Goldberg-Polina, američki predsjednik Džo Bajden rekao je da je "shrhan i ogorčen" zbog ove vijesti.

Bajden je naveo da je Herš "bio među nedužnima brutalno napadnutim na muzičkom festivalu za mir u Izraelu 7. oktobra".

 Izgubio je ruku pomažući prijateljima i strancima tokom Hamasovog divljačkog masakra. Tek je napunio 23 godine. Planirao je da putuje svijetom. Upoznao sam njegove roditelje, Džonu i Rejčel. Bili su hrabri, mudri i postojani, iako su izdržali nezamislivo - rekao je Bajden.

Goldberg-Polin i prijatelji sakrili su se u malom skloništu kada je krenuo Hamasov napad. Kad su ekstremisti počeli da bacaju ručne bombe u bunker, on je požurio da ih izbaci, pri čemu mu je raznijeta ruka.

Vijest o smrti talaca stvara dodatni pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua dok bes unutar zemlje raste zbog neuspjeha u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze i dok oštra neslaganja između premijera i njegovih vojnih komandanata sve više izlaze na vidjelo.

Nemojte se zavaravati, čelnici Hamasa će platiti za ove zločine. I nastavićemo da radimo danonoćno na sporazumu (o prekidu vatre) kako bismo osigurali oslobađanje preostalih talaca - zaključio je Biden.

Netanjahu je nepokolebljiv i tvrdi da porazum može da se potpiše tek kada se osigura bezbjednost Izraela.