Svijet

UKRAJINCI NAPALI MOSKOVSKU OBLAST! Dugotrajni udari dronova, snažne eksplozije, oglasio se gradonačelnik, prvi snimci

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ukrajina je pokrenula dugotrajne napade dronovima na elektrane i rafinerije u Moskovskoj i susjednoj Tverskoj oblasti.

Izvor: Kurir/printscreen

Rojters prenosi da su to jutros saopštili ruski zvaničnici i mediji.

Oni su naveli da je na desetine dronova uništeno i u drugim djelovima Rusije.

Ukrinform prenosi navode Telegram kanala Astra da je "u Konakovu u Tverskoj oblasti vatra izbila na području lokalne elektrane nakon napada bespilotnih letjelica".

Prethodno su objavljena svjedočanstva stanovništva Moskovske oblasti da je dron pogodio elekranu "Kašira" u tom dijelu Rusije.

Navodi se da su guverneri nekoliko ruskih oblasti i moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin objavili da je došlo do napada dronovima i dejstva sistema protivvazdušne odbrane (PVO).

Britanska agencija navodi je i Telegram kanal Baza, za koji Rojters navodi da je blizak ruskim bezbjednosnim službama, objavio da su snažne eksplozije odjeknule u blizini elektrane Konakovo u Tverskoj oblasti, koje je jedan od najvećih proizvođača struke u centralnom dijelu Rusije.

Igor Rudenja, guverner Tverske oblasti, rekao je da je pet dronova uništeno u toj oblasti severozapadno od ruske prijestonice.

On nije pominjao da li je bilo neke štete u tom napadu.

Dron koji je lansirala Ukrajina uništen je blizu Moskvske naftne rafinerije - naveo je gradonačelnik Sobjanin i dodao da nije bilo štete niti pretnje po proizvodni proces u rafineriji.

Rojters navodi da je vlasnik te rafinerije "Gazpromnjeft", naftni ogranak ruskog giganta u proizvodnji gasa "Gazproma", a to postrojenje se nalazi u jugoistočnom dijelu Moskve.