Svijet

Brutalan napad Rusa na Harkov: Razornim bombama gađali zgrade, broje se mrtvi

Autor Nevena Davidović

Ruske snage brutalno su napale Harkov.

Izvor: X/@JayinKyiv/Screenshot

Ruske snage napale su grad Harkov u četvrtak municijom UMPB D-30, ubivši najmanje sedam ljudi, uključujući jedno dijete, i ranivši 97 drugih, izvjestile su lokalne vlasti.

Ruski udar pogodio je 12-spratnu stambenu zgradu u gradskoj četvrti Industrijski, izazvavši požar. Najmanje tri osobe su poginule. Šef regionalne policije Harkova, Vladimir Timoško, dodao je da su Rusi pogodili Harkov sa pet D-30 UMPB.

"Ove bombe potpuno uništavaju bilo koju poziciju. Sve zgrade i strukture jednostavno se pretvaraju u jamu nakon dolaska samo jednog", rekao je Maksim Žorin iz ukrajinske 3. odvojene jurišne brigade u martu, kada je Ruska vojska počela da koristi novu visokopreciznu municiju pod oznakom UMPB D-30SN.

Harkovski okrug Nemišlijanski je juče takođe bio napadnut, ubivši 14-godišnju djevojčicu, rekao je guverner Harkovske oblasti Oleh Sjinehubov.

Ruske snage su takođe pogodile centar Harkova i gradsku oblast Slobodski, oštetivši zgradu magacina i tri kuće. Sjinehubov je rekao da je 20 povrijeđenih u teškom ili "ekstremno teškom" stanju.

"Na gornjim spratovima pogođene zgrade može biti ljudi, uključujući najmanje jednu ženu. Postoji rizik da će zgrada biti uništena", dodao je on.

Tijelo žene je uveče izvađeno iz ruševina, čime je broj poginulih u napadu porastao na sedam.

Među povrijeđenima je 22 djece, saopštila je ukrajinska državna služba za vanredne situacije.